uutiset / 10.04.2021

Kuntavaalit: Ehdokkaaksi asettumassa eniten yrittäjiä, maaseutumaisissa kunnissa asuvia ja keskustan kannattajia – eläkeläisiä ja työttömiä vähiten

Yli miljoonaa suomalaista (25 %) on kysytty ehdokkaaksi näissä tai aiemmissa kuntavaaleissa. Vuoden 2021 kuntavaaleihin on kysytty joka kymmenettä kyselyvastaajaa. Neljä prosenttia vastaajista kertoo asettuvansa ehdolle näissä vaaleissa, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselytutkimuksesta.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Aiemmin yli 60-vuotiaat ovat olleet merkittävästi ehdolla (14 %), mutta nyt kiinnostus ehdokkuuteen (1 %) on merkittävän vähäistä.  Ammattiryhmistä yrittäjiä on kosiskeltu ehdokkaiksi useimmin niin näihin kuntavaaleihin (15 %) kuin aikaisempiinkin (22 %). Yrittäjistä joka kymmenes (11 %) on ollut ehdolla aiemmin ja myös nyt.  Myös johtavassa asemassa olevia ja ylempiä on kysytty ehdolle muita ryhmiä useammin.

Työttömiä on kysytty ehdokkaaksi aiempiin vaaleihin harvoin, näissä vaaleissa tuskin lainkaan (0 %). Työntekijöistä (2 %) ja opiskelijoista (4 %) vain pieni osa on lähdössä ehdolle. Koulutustaustoissa ei ole erityisiä eroja ehdokkaaksi kysyttäessä eikä lähdettäessä.

Yli 85 000 euroa vuodessa tienaavia on kysytty ehdokkaaksi aiemmissa vaaleissa kolme ja puoli kertaa hanakammin kuin alle 20 000 euroa tienaavia (25 % vs. 7 %). He ovat myös vähemmän tienaavia innokkaampia asettumaan ehdolle.

Maaseutumaisissa kunnissa ehdolle asettuvien määrä (14 %) on moninkertainen pääkaupunkiseudulla (2 %), taajaan asutuissa kunnissa (2 %) ja kaupunkimaisissa kunnissa (3 %) ehdolle lähtevien määrään nähden.

Keskustan kannattajista joka viides (19 %) on ollut ehdolla aiemmin ja joka kymmenes on ehdolla näissä kuntavaaleissa. SDP:n kannattajistakin lähes viidennes (17 %) on ollut aiemmin ehdolla, näissä vaaleissa vain kaksi prosenttia. Harvinaisinta ehdolle asettuminen on perussuomalaisten kannattajissa.

Tehokkainta ehdolle kysyminen on ollut vihreiden kannattajien piirissä. Kannattajista lähes jokainen kysytty (8 %) sanoo myös lähtevänsä ehdolle (8 %). Muiden puolueiden ehdolle kysytyistä keskustan kannattajista ehdolle olisi lähdössä neljä viidestä, vasemmistoliiton kaksi kolmesta, perussuomalaisten lähes joka kolmas, SDP:n ja kokoomuksen joka viides.

Lue koko tutkimusosio.

Tutkimuksen toteutus. Tutkimusaineiston keruun toteutti Kantar TNS Oy ja se on koottu Gallup Kanavalla 2.–6.3.2021. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 050. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400 570 087

#ehdokkuus #kuntavaalit #valtuutetut

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.