Valtaosan mielestä media ei vähättele koronan vaarallisuutta ja merkitystä (76 %). Kolme neljästä (73 %) on taipuvainen tyrmäämään väitteen, jonka mukaan tiedotusvälineet antaisivat liiaksi ruutuaikaa ja palstatilaa terveydenhuollon asiantuntijoille. Enemmistö kiistää myös sen, että media paisuttelisi korontautia maassamme (61 %) tai hyökkäisi aiheettomasti päättäjiä vastaan (57 %).
Tiedotusvälineiden toiminnassa koetaan olevan myös heikkoja kohtia. Enemmistö (59 %) katsoo tiedotusvälineiden jahtaavan turhan paljon sensaatioita ja puutteita. Lisäksi joka toinen (51 %) on sitä mieltä, että tiedotusvälineet käsittelevät liiaksi koronaa koskevia asioita verrattuna muihin yhteiskunnan ongelmiin.
Osa väitteistä oli sellaisia, joissa kansalaisten mielipiteet polarisoituivat vahvasti. Enemmän kuin kaksi viidestä (44 %) uskoo, että tiedotusvälineet toimivat vallan vahtikoirana myös koronaa koskevissa asioissa. Kaksi viidestä (38 %) on epäuskoinen. Enemmän kuin kaksi viidestä (43 %) arvioi median lietsovan perusteettomasti paniikkimielialaa väestön keskuudessa. Joka toinen (50 %) kumoaa tällaisen argumentin.
Perussuomalaisten tukijat antavat medialle tukkapöllyä
Perussuomalaisten kannattajat suhtautuvat median toimintaan korona-asioissa selvästi keskimäärää varauksellisemmin. He ovat alttiita näkemään tiedotusvälineet päättäjien nöyristelijöinä, paisuttelevan koronatautia maassamme ja käsittelevän liiaksi koronaa koskevia asioita verrattuna muihin yhteiskunnan ongelmiin.
SDP:n ja vasemmistoliiton kannattajat poikkeavat muista siinä, että heidän mielestään tiedotusvälineet antavat liiaksi tilaa yrityselämän asiantuntijoiden viesteille ja sanomalle. Heille on ominaista myös ajatella, että media hyökkää aiheettomasti päättäjiä vastaan.
Kokoomuksen kannattajat arvostelevat tiedotusvälineitä opposition äänen tukahduttamisesta. Toisaalta kokoomuksen tukijat antavat tiedotusvälineille kehuja vastuullisuudesta koronauutisoinnissa. Keskustan tukijat uskovat muita useammin, että media toimii lääketieteellisten asiantuntijoiden yksipuolisena äänitorvena. Vihreiden tukijoille on varsin tunnusomaista arvostella mediaa sensaatioiden jahtaamisesta ja paniikkimielialan lietsomisesta.
Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy.
Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 11.–16.9 2020. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 039. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.
Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, p. 0400 570 087.
Kommentit