Hoito ei ole vain teknistä osaamista. Siihen kietoutuu erilaisia maailmankuvia, käsityksiä elämän arvosta ja merkityksistä. Maailmankuvat ovat eri ihmisillä erilaisia. Erot heijastuvat hoitamisen etiikkaan.
Arvovalinnat ovat aina osa terveydenhuoltoa, vaikka ne olisivat näkymättömissä. Bioetiikan tärkeitä kysymyksiä ovat mm. terveydenhuollon ammattien vallankäyttö ja valtasuhteet, hoitojen priorisointi, hoidon rajaaminen, abortti, hedelmöityshoidot, elinsiirrot, mielenterveyden määrittely ja lääkehoito, eutanasia, elvyttämiskielto, elinluovutukset ja ihmisen geenien muokkaaminen.
Eettisen keskustelun tarve on jatkuva. Toimiakseen hyvin, se tarvitsee arkea lähellä olevia rakenteita. Eettisiä päätöksiä ei saa jättää yksin hoitavan lääkärin kannettavaksi, vaikka muodollinen päätösvalta onkin lääkärillä. Toisaalta epämuodolliset kahvihuonekeskustelut eivät riitä.
Vaikeita eettisiä päätöksiä tulee hoitoyhteisöissä käsitellä avoimesti, erilaisia näkökulmia punniten. Terveydenhuollon yksiköissä voisi käytännössä olla 3–5 henkilökunnan jäsenen muodostama etiikkatiimi, Se voitaisiin kutsua paikalle auttamaan asianosaisia valintojen läpikäymisessä.
Monet muutkin ratkaisut ovat mahdollisia. Suomeen voitaisiin myös perustaa maailmalla vakiintuneiden käytäntöjen mukaan ”sairaalabioeetikoiden” ammattiryhmä. Uudet ratkaisut voivat vähentää terveydenhuollon ammattilaisten eettistä kuormitusta. Samalla voidaan tuoda esille erilaisia arvonäkökulmia yllättävilläkin tavoilla.
Yksinomaan asiantuntijat eivät voi määritellä sitä, mikä on eettistä. Vastapainona tarvitaan avointa kansalaiskeskustelua valintojen arvosidonnaisuudesta.
Bioetiikan tiedonalaa on Suomessa vahvistettava. Se lisää ja syventää terveydenhuollon eettistä vuoropuhelua. Parhaimmillaan se parantaa alan päätöksentekoa ja uusien käytännön sovellutusten juurruttamista terveydenhuollon eri tasoilla.
Kirja luettavissa: https://kaks.fi/julkaisut/bioetiikka-muuttaa-suomalaista-terveydenhuoltoa/
Lisätietoja: Heikki Saxén (heikki.saxen@gmail.com, 040 756 8485) ja Salla Saxén (salla.saxén@gmail.com, 050 540 1326).
Kommentit