uutiset / 06.03.2015

Äänestäjille puolue tärkein – Haussa uskottava, asioita ajava ehdokas

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Puolue on eduskuntavaaleissa tärkeämpi kuin ehdokas, kertoo KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tuorein tutkimus. Enemmistö suomalaisista (61 %) ilmoittaa valinnan tapahtuvan ensisijaisesti oikean puolueen kautta. Edellisissä vaaleissa 2011 vastaava luku oli 68%. Reilu neljännes (27 %) kuitenkin uskoo nyt valitsevansa parhaan ehdokkaan välittämättä puoluekannasta. Lue koko tutkimus täältä.

Puolueen arvomaailma tärkein valintatekijä

Puoluevalinnan perustelujen kärki osoittaa, että puolueiden julkituomilla arvoilla (71 %) on suuri merkitys niiden keskuudessa, jotka valitsevat puolueen ennen ehdokasta. Pätevät ihmiset, jotka kykenevät tekemään valtakunnallisia päätöksiä nousi kakkoseksi (51 %). Myös hyvä linja viimeaikaisissa asiakysymyksissä (46 %) on tärkeä. Paikalliset kiistakysymykset (1 %), halu näpäyttää hallitusvastuussa olevia (7 %) tai pärjääminen vaalitenteissä (8 %) olivat häntäpäässä äänestyspäätöstä tehtäessä.

Haussa uskottava, luotettava ja tärkeitä asioita ajava ehdokas

Ehdokasvalinnassa selvästi merkittävimmät tekijät ovat uskottavuus ja luotettavuus (78 %), kyky ajaa ja puolustaa yhteiskunnan kehityksen kannalta tärkeitä asioita (78 %) sekä selkeä käsitys ehdokkaasta henkilönä ja ihmisenä (57 %).

Kokoomuksen ja keskustan kannattajien keskuudessa on muita enemmän niitä, jotka sanovat valitsevansa ehdokkaan riippumatta puoluekannasta. SDP:n, perussuomalaisten ja vihreiden kannattajat ovat muita useammin taipuvaisia valitsemaan ensin puolueen ja etsimään sen listoilta parhaan ehdokkaan.

Tutkimuksen toteutus: Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti TNS Gallup Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 14.-20.2 2015. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.022. Vastaajat edustavat maamme 18 – 75 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuunottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087

 

Jaa

#gallup #kansalaiset

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.