uutiset / 10.04.2015

Ministereitä vähemmän – ohjelma yleispiirteiseksi

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Suomalaisista kaksi viidestä (41 %) haluaisi rajata ministerien määrän kahteentoista eli samaan kuin ministeriöiden määrä on, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Vajaa kolmannes (31 %) tyytyisi 13–15 ministeriin. Varsin harva kannattaa yli 15 ministeriä (14 %). Nyt ministereitä on 17, edellisessä hallituksessa oli 19.

Ministerien määrän vähentäminen viehättää etenkin perussuomalaisten kannattajia (74 % kannattaa 12 ministeriä). Myös keskustan (79 %) ja kokoomuksen (78 %) kannattajat näkisivät mielellään ministerien lukumäärän pienentyvän ainakin alle kuuteentoista. Nihkeimpiä ministereiden määrän vähentämiseen ovat vihreiden kannattajat (53 % kannattaa alle 16 ministeriä).

Ei ole väliä sillä, onko miehiä vai naisia enemmän maan hallituksessa

Enemmistö mielestä ei ole väliä kumpia on hallituksessa enemmän, naisia tai miehiä (60 %). Reilu neljännes (29 %) katsoo, että miehiä ja naisia tulisi olla hallituksessa yhtä paljon. Sukupuoli on yhteydessä näkemyksiin. Naisista (37 %) suurempi osa kuin miehistä (20 %) katsoo, että miehiä ja naisia tulisi olla maan hallituksessa yhtä paljon.

Enemmistön mielestä hallitusohjelman tulisi olla yleispiirteinen

Enemmistö (54 %) suomalaisista kannattaa sitä, että hallitusohjelmassa määritellään yleisellä tasolla suuntaviivat, joita hallitus aikoo toimikautensa aikana noudattaa. Vain reilu neljännes (29 %) katsoo, että hallitusohjelma pitäisi laatia yksityiskohtaisesti.

Keskustan (71 %), kokoomuksen (69 %) ja SDP:n (66 %) tukijoiden keskuudesta on keskimäärää enemmän niitä, jotka kannattavat yleispiirteisesti määriteltyä hallitusohjelmaa. Vihreiden (37 %), vasemmistoliiton (36 %) ja perusuomalaisten (36 %) kannattajien keskuudessa on muita enemmän niitä, joiden mielestä yksityiskohtaisesti laadittu hallitusohjelma on parempi.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti TNS Gallup Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 14.–20.2 2015. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.022. Vastaajat edustavat maamme 18–75 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087

 

Jaa

 

#gallup #kansalaiset

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.