uutiset / 04.06.2015

Tutkimus: Luottamus on kuntien elinkeinopolitiikan liima

Kuntaliitosten jälkeen luottamusta rakennetaan uudenlaisissa ja monimutkaisemmissa tilanteissa. Uuden kunnan elinkeinopolitiikalta odotetaan paljon: uutta kasvua, uusia yrityksiä ja uudenlaista elinvoimaa.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti
KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksessa Luottamuksesta elinvoimaa kunnille korostetaan, että kuntaliitoskunnan elinkeinopolitiikassa tuloksia ei synny ilman keskinäistä luottamusta. Jos luottamusta ei ole, yrityselämän kehittämiseen panostetut rahat valuvat hukkaan. Tutkimuksessa analysoitiin luottamusta kuntaliitoksen jälkeen viidessä kunnassa (Kouvola, Oulu, Salo, Sastamala ja Vaasa).

Tutkimuksen ovat tehneet Vaasan yliopiston julkisjohtamisen oppiaineen tutkijat Olli-Pekka Viinamäki ja Maria Katajamäki.

Tutkimuksesta käy ilmi, että luottamusta ruokkivat tasapuolisuus ja oikeudenmukainen kohtelu sekä liikesalaisuuksien pito ja huolellinen valmistelutyö. Kun luottamusta on, voidaan ottaa suurempia riskejä, tarpeettomat päällekkäisyydet virkakoneistossa vähenevät ja vastuunkanto asioista on selvää.

Luottamuksen menettäminen on nopea tapahtumasarja. Tavallisimmin luottamus menetetään pettämällä sopimukset tai lupaamalla asioita, joita ei voida toteuttaa. Luottamusta nakertaa myös se, että yhteistyöstä itselle saatavia hyötyjä laskelmoidaan liikaa yhteisen edun sijasta tai osa toimijoista suljetaan yhteisen asian ulkopuolelle.

Luottamuksen menettämisestä seuraa, että päätöksiä ei saada aikaiseksi ja päätöksiin ei sitouduta. Epäluottamuksen tunnistamiseksi ja epäluottamuskierteiden katkaisemiseksi tarvitaan kunnissa nykyistä enemmän rohkeutta.

Tutkimuksessa eritellään miksi kannattaa luottaa ja millaisia etuja luottamuksesta saadaan elinkeinopolitiikassa. Tutkimuksessa jäsennetään myös luottamuksen ongelmakohdat – milloin luottamus vähenee ja mitä luottamuksen menettämisestä voi seurata?

Tutkimukseen haastateltiin case-kunnista kaupunginjohtajia, hallituksen puheenjohtajia, elinkeinoyhtiöiden johtajia sekä yrittäjäjärjestöjen puheenjohtajia.

Lisätietoja:
Olli-Pekka Viinamäki 029 449 8420,

 

Jaa

 

#kuntaliitos #tutkimus

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.