uutiset / 05.03.2014

Liikuntasosiologi Hannu Itkonen: Myös liikuntapalvelut pitää priorisoida

Priorisointikeskustelu liikuntapalveluista on kunnissa käymättä, sanoo liikuntasosiologian professori Hannu Itkonen. Hän asettaisi painopisteiksi lasten ja nuorten, erityisryhmien ja kansalaisten kuntoliikunnan tukemisen.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Itkonen, liikuntasosiologian professori Jyväskylän yliopistosta, kannustaa päätöksentekijöitä käymään keskustelua liikuntapalvelujen priorisoinnista kaikilla tasoilla ja kuulemaan myös kansalaismielipidettä.

Pitäisikö kuntien rajata tukensa vain kuntoliikuntaan?

– Olennaisinta on, että ihmisten arkiliikunta lisääntyy. Tähän vaikutetaan sekä liikkumisympäristöjen rakentamisella että yleisemminkin yhdyskuntasuunnittelulla. Tietenkin kunnissa tulisi myös pohtia, miten edistetään tasa-arvoa. Monissa kunnissa kaivataan toimia esimerkiksi maahanmuuttajien liikunnan organisoimiseksi.

”Liikuntataloutta pitäisi tutkia”

Mitä tapahtuu, jos kunnat karsivat säästösyistä radikaalisti liikuntapalveluja?

– Kansalaisten liikkuminen vähenisi olennaisesti. Ei ole olemassa tarkkoja lukuja siitä, kuinka paljon liikuntapalvelut säästävät esimerkiksi terveysmenoista. Liikuntataloudesta kaivattaisiin kipeästi tasokasta tieteellistä tutkimusta.

Jos kunnan rooli pienenisi, voitaisiin kenties kasvattaa vapaaehtoistyön roolia. Itkonen epäilee tätä. Liikunnan ja urheilun organisoinnin kustannukset ovat nousseet. Vapaaehtoistoimijat joutuvat keräämään aiempaa enemmän rahaa toimintojen pyörittämiseen. Lisäksi on käynnissä sukupolvimuutos. Nuorta polvea on aiempaa vaikeampaa saada sitoutumaan vapaaehtoistyöhön. Näin ollen pitkäjänteistä toimintaa on vaikea taata.

Toki löytyy hyviäkin esimerkkejä, mm. Varkaudesta, jossa toimii seurojen yhteenliittymä Varkauden Urheiluseurat ry (varkaudenurheiluseurat.fi). Siellä seurat organisoivat keskinäistä yhteistyötä ja asioiden hoitoa yhdessä kaupunkipäättäjien kanssa. Järjestö organisoi myös työllistämisprojektia.

– Ihmiset saavat tekemistä ja samalla yhteinen tekeminen koituu monin tavoin paikallisten toimijoiden hyödyksi.

Itkonen puolustaa vahvaa kuntien liikunta- ja kulttuurihallintoa. Aiemmin urheiluseurojen johtajat vaikuttivat kahdella tasolla: seuroissa ja liikuntalautakunnissa. Nykyään heitä on yhä vähemmän laaja-alaisissa vapaa-ajan lautakunnissa.

Hannu Itkonen on yksi tuoreen Hyvinvointia myös kulttuuri- ja liikuntapalveluista -tutkimuksen tekijöistä. Polemiikki 1/2014 esittelee tarkemmin tutkimusta, joka kertoo, mitä mieltä suomalaiset ovat kunnallisista kulttuuri- ja liikuntapalveluistaan.

Tutkimusjulkaisu Hyvinvointia myös kulttuuri- ja liikuntapalveluista

 

 

Jaa

 

#liikuntapalvelut #tutkimus #yhdyskuntasuunnittelu

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.