uutiset / 12.05.2013

Suomalaiset tylyttävät tiivistä, kaupunkimaista asumista

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Tuoreimmassa KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön vuoden 2013 Ilmapuntari -tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten suhtautumista omaan välittömään asuin- ja elinympäristöön sekä rakentamisen sääntelyyn maassamme. Tutkimuksessa suhtautumista elinympäristön yhdyskuntarakenteeseen selvitettiin kahdella, toisilleen vastakkaisella väittämällä. Mittarit tuottavat jokseenkin yksiselitteisen tuloksen ja tukevat tulkintaa, jonka mukaan suomalaiset mieluiten eläisivät rauhallisella, luonnonläheisellä asuinalueella, joka ei ole liian kaupunkimainen tai tiiviisti rakennettu.

”Suomalaiset haluavat asua väljästi, jonka takia asumisen tiivistämisellä ei ole tulevaisuutta.” Tätä mieltä on useampi kuin kaksi kolmesta (66%). Vastaavasti väite, jonka mukaan ”asumisen ja rakentamisen tulee olla tiivistä ja kaupunkimaista” kääntää suomalaisten peukalot alaspäin. Vain runsas viidennes (22 %) pitää ajatusta hyvänä. Torjunta on lähes yksimielisen tyly (71 %).

Suomalaisten mielestä välittömän asuin- ja elinympäristön tulisi olla rauhallinen, luonnonkaunis ja yhdyskuntarakenteeltaan väljä. Kaupunkimaista tiivistä asuinympäristöä kaipaa pieni vähemmistö kansalaisista. Suomalaiset haluaisivat asua omissa oloissaan kenenkään häiritsemättä. Oman asuinalueen turvallisuus ja häiriöttömyys tyydyttävät suomalaisia. Viihtymättömyyttä aiheuttavat lähinnä pitkät asiointimatkat, liikenne ja epäsiisteys.

Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla huhtikuussa 2013. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.010. Vastaajat edustavat maamme 18 – 75 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuunottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

TNS Gallup Oy on toteuttanut tutkimuksen Kunnallisalan kehittämissäätiön toimeksiannosta.

Lisätietoja: Antti Mykkänen, 0400-570087.

Jaa

 

#gallup #kansalaiset

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.