uutiset / 10.08.2019

Suomalaisten ilmastoteot: kierrätys, kulutuksesta tinkiminen ja energian säästäminen

Valtaosa (87 %) suomalaisista ilmoittaa, että aikoo ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi vastaisuudessa kierrättää ja lajitella jätteitä ja tavaroita omana ilmastotekonaan, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Omasta kulutuksesta aikoo tinkiä kaksi kansalaista kolmesta (66 %). Energiaa säästävien tuotteiden ostamista vanhojen ja toimivien tilalle harkitsee myös selvä enemmistö (59 %). 

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Suurin osa suomalaisista on valmis rajoittamaan asunnon lämpötilaa (56 %) sekä säännöstelemään sähkölaitteiden (56 %) ja lämpimän veden käyttöä (55 %). Toisaalta lähes kolmannes suhtautuu näihin varauksellisesti.

Enemmistö (55 %) kansalaisista suunnittelee lomien viettämistä kotioloissa matkustelun sijaan. Lähes puolet (47 %) aikoo rajoittaa lentomatkustamista ilmastosyistä. Kaksi viidestä (38 %) ei näe tähän syytä.

Esillä olleista 19:sta ilmastomuutoksen hillitsemiseen tähtäävistä toimenpiteistä yksityisautoilun käytön rajoittamisessa (+47%/-43%) ja asunnon hankinnassa läheltä työpaikkaa (+41%/-37%), kannattajien ja vastustajien puntit ovat lähes tasan.

Lihan syöntikin jakaa kansaa. Puolet suomalaisista ei aio vastaisuudessa vähentää lihan syöntiä (49 %), mutta yli puolet (54 %) on vastaisuudessa valmis suosimaan tai lisäämään kasvisruokailua.

Enemmistö suomalaisista ei aio lahjoittaa rahaa tai hyvitellä aiheuttamiaan päästöjä

Selvin tyrmäys tulee ajatukselle lahjoittaa rahaa ilmastomuutoksen torjuntaan. Reilusti yli puolet (58 %) suomalaista ei näe sitä omana tekonaan. Selvä enemmistö (55 %) ei myöskään ole valmis hyvittämään vapaaehtoisilla maksuilla aiheuttamiaan päästöjä.

Naiset ovat miehiä useammin halukkaita lähes kaikenlaisiin ilmastotekoihin. Pienituloiset tinkivät kulutuksestaan, suurituloiset ostavat energiaa säästäviä tuotteita.

Kaikista suomalaisista enemmistö eli yli puolet kannattaa yhdeksää ilmastotekoa kysytystä 19:sta (9/19). Ne ovat valtaosin sellaisia, joita ihmiset ovat jo tottuneet viime vuosikymmeninä tekemään, lähtien 1970-luvun energiakriisistä.

Puolueiden kannattajista suurin valmius erilaisiin ilmastotekoihin on vihreiden (15/19) ja vasemmistoliiton (14/19) kannattajilla.  SDP:n (11/19), kokoomuksen (8/19) ja keskustan (8/19) ja muiden puolueiden (8/19) kannattajat ovat noin suomalaisten keskiarvossa. Perussuomalaisten kannattajilla vain kolme (3/19) ilmastotekoa sai enemmistön kannatuksen: Kierrätys, energian säästäminen ja omasta kulutuksesta tinkiminen.

Tutkimuksen toteutus. KAKS- Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 7.-13.6.2019. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 003. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Koko tutkimus luettavissa tästä.

#gallup #ilmastonmuutos #kyselytutkimus #suomalaiset #ympäristö

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.