uutiset / 28.05.2021

Suomalaiset tuntevat ylpeyttä kotimaan luonnosta, hyvistä julkisista palveluista ja alhaisesta rikollisuudesta

Suomalaisten enemmistön tärkeimmät kansalliset ylpeyden aiheet keskustelussa ulkomaalaisten kanssa liittyvät puhtaaseen luontoon ja maisemiin (74 %). Myös hyvät julkiset palvelut, sosiaaliturva (65 %) ovat ylpeyden aiheita KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselytutkimuksen mukaan. Myös alhainen rikollisuus (46 %) sekä sukupuolten tasa-arvo (41 %) kohottavat ylpeydentunnetta.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Aivan häntäpäässä ylpeyden aiheista ovat Suomen kansainvälinen, monikulttuurinen ja elävä ilmapiiri (5 % sijoittaa viiden tärkeimmän joukkoon), kansallismielisyys (6 %) ja vahva talous vähäisine julkisine velkoineen (7 %). Suomalaisten menestyminen huippu-urheilussa ei ole kovin merkittävä kansallisen ylpeyden tunnusmerkki (10 %), eivätkä myöskään menestyvät kansainväliset yritykset (11 %).

Suomalaiset eivät myöskään halua kerskua elin- ja tulotasolla maassamme (18 %). Viidennes suomalaisista arvioi suomalaisten menestymisen tieteissä ja taiteissa olevan tärkeä aihe keskusteluissa ulkomaalaisten kanssa.

Naiset leuhkivat ulkomaalaisille miehiä mieluummin luonnolla, hyvillä julkisilla palveluilla ja sukupuolten tasa-arvolla. Miehet pitävät naisia useammin tärkeinä asioina maamme historiaa ja perinteitä sekä suomalaisten menestystä huippu-urheilussa.

SDP:n kannattajat ovat muita useammin ylpeitä maamme julkisten palveluiden ja sosiaaliturvan tasosta. Perussuomalaiset tuntisivat viehätystä puhua maamme historiasta ja perinteistä, kansallismielisyydestä sekä suomalaisten menestyksestä huippu-urheilussa. Kokoomuksen tukijoiden kielen kantoja kirvoittaisi alhainen rikollisuus ja vähäinen korruptio sekä sukupuolten tasa-arvo ja menestyvät yritykset.

Keskustan kannattajille mieluisia aiheita ovat elintaso, tulotaso Suomessa, alhainen rikollisuus, hyvät julkiset palvelut sekä maamme historia ja perinteet. Vihreiden kannattajat painottavat keskivertoa enemmän hyviä palveluita ja sosiaaliturvaa sekä turvallisuutta, alhaista rikollisuutta. Vasemmistoliiton äänestäjät korostavat hyvien julkisten palveluiden ohella sukupuolten tasa-arvoa ja vähäistä korruptiota.

Lue koko tutkimusosio.

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 9.–15.4 2021. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1035. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400 570 087

#gallup #kansalaiset #kansalaiskysely #kotimaa #luonto #ylpeys

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.