uutiset / 16.07.2022

Suomalaiset kehuvat itseään koronaepidemian torjunnassa

Suomalaisista kolme neljästä uskoo, että he itse ovat onnistuneet koronan hoidossa hyvin tai melko hyvin (77 %), käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Selvä enemmistö kansalaisista antaa hyviä arvosanoja myös omalle asuinkunnalleen (66 %) sekä Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselle (THL) (60 %). Joka toinen ojentaa puhtaat paperit myös maan hallitukselle (53 %).

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Yhdenkään tahon toimintaa ei yksiselitteisesti kyseenalaisteta. Tosin alle puolet antaa vapauttavan tuomion sosiaali- ja terveysministeriölle (STM) (46 %) ja aluehallintoviranomaisille (42 %).

Tuloksia on mahdollista tarkastella siten, että hyvistä arvosanoista vähennetään huonot.

Miten seuraavat tahot ovat onnistuneet koronaepidemian hoidossa (arvioinnit saldolukuina, myönteisten ja kielteisten arvioiden prosenttiosuuksien erotukset):

Arvosana itselle                                                           + 74 %
Asuinkunta                                                                    + 58 %
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)                + 45 %
Maan hallitus                                                               + 32 %
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)                     + 25 %
Aluehallintovirastot (AVI)                                         + 25 %

Naisilla on miehiä enemmän luottamusta käytännössä kaikkia tahoja kohtaan lukuun ottamatta omaa itseä. Nuoret (18–30-vuotiaat) ovat keskimäärää vähemmän tyytyväisiä kaikkien tahojen toimintaan, myös omaan itseensä.

Hallituspuolueiden kannattajat suhtautuvat armeliaasti etenkin maan hallituksen, STM:n ja THL:n toimintaan epidemian hoidossa. Oppositiopuolueiden tukijoista yli kolmannes antaa hallitukselle ja STM:lle huonoja arvosanoja.

SDP:n kannattajat ovat keskimäärää tyytyväisempiä kaikkien tahojen toimintaan koronan torjunnassa, myös omaan itseensä. Perussuomalaisten kannattajat tuntevat keskimäärää vähemmän luottamusta lähes kaikkien tahojen toimintaa kohtaan.

Koko tutkimusosion pääset lukemaan täältä.

Tutkimuksen toteutus. KAKS- Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 3.-9.6 2022. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.034. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087.

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.