uutiset / 13.01.2023

Marinin hallitus: Ulko- ja turvallisuuspolitiikasta paras arvosana — hintojen nousun hillinnästä heikoin

Suomalaisten enemmistö antaa erittäin tai melko hyvän arvosanan Sanna Marinin hallitukselle ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa (67 %) sekä toimissa koronaviruksen taltuttamiseksi (63 %), käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Näiden lisäksi hallitus saa kohtuullisesti kiitosta työllisyyden hoidossa (43 %) sekä työssään kokonaisuudessaan (41 %).

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Vastaajien valtaosa on tyytymätön hallituksen työhön hintojen nousun hillitsemisessä (57 % huonoja arvosanoja). Seuraavaksi eniten tyytymättömyyttä hallitukseen ilmenee maan talouden tilaan (48 %), energiapolitiikkaan (riittävyys ja hinta) (47 %) sekä sosiaali- ja terveydenhuoltoon (46 %) liittyvissä asioissa. Kolmannes (33 %) on tyytymätön hallituksen maahanmuuttopolitiikkaan.

Arvosanat maan hallitukselle ovat muuttuneet myönteisimmiksi vuodesta 2020 lähtien työllisyyden hoidossa sekä ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa. Näkemykset koronan taltuttamisessa ovat muuttuneet myönteisimmiksi vuodesta 2021 lähtien. Arviot ovat muuttuneet kielteisemmiksi kaikissa kolmessa mittauksessa vuoden 2020 jälkeen maan talouden tilaa, sosiaali- ja terveydenhuoltoa sekä koulutusta ja sivistystä koskevissa asioissa.

Vertailun vuoksi Juha Sipilän hallituksen suosio 2016—18 oli merkittävästi huonompi kuin Marinin hallituksen kaikissa mittauksissa koulutuksen ja sivistyksen asioissa sekä sosiaali- ja terveydenhuollossa. Maan taloudellisen tilan osalta Sipilän hallituksen suosio kasvoi hallituskauden loppua kohden, kun taas Marinin hallituksen osalta se on laskenut jokaisessa kyselyssä.

Yksittäisistä puoleista SDP:n kannattajat ovat kaikkein tyytyväisimpiä hallituksen toimintaan. Myös vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajat hurraavat hallituksen toimille lähes asiasta riippumatta. Selvä enemmistö keskustan kannattajista kiittelee hallitusta vain ulko- ja turvallisuuspolitiikassa sekä koronaviruksen taltuttamisessa. Perussuomalaisten tukijat edustavat ääripäätä, jossa kiitoksia hallitukselle ei tipu missään asiassa.

Kaikkien arvosanojen keskiarvo kertoo, että kansalaisista kolmannes (34 %) on tyytyväinen maan hallituksen toimiin eri asioissa ja lähes samansuuruinen joukko (31 %) on tyytymätön. Neljännes (26 %) arvioi hallituksen onnistuneen eri asioissa jollakin tavoin. Keskiarvo ei ole muuttunut viime kesästä.

Täältä voit lukea koko tutkimusosion.

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar Public. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 2.–7.12.2022. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.029. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087.

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.