uutiset / 16.06.2018

Lähes puolelle suomalaisista on tärkeää, että oma maakunta on yksi maakunta- ja sote-uudistuksessa perustettavista maakunnista

Lähes puolet suomalaisista (46 %), Etelä-Suomessa (48 %), Länsi-Suomessa (50 %) sekä Itä- ja Pohjois-Suomessa (53 %), pitää tärkeänä, että oma maakunta on yksi uudistuksessa perustettavista maakunnista. Vastaajan iän lisääntyessä tämä nähdään entistä tärkeämpänä.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Puolueiden kannattajista enemmistö on tätä mieltä keskustassa (73 %), kristillisdemokraateissa (63 %) ja kokoomuksessa (53 %) ja lähes puolet SDP:ssä (47 %).Vähiten sillä on merkitystä RKP:n (38 %) ja vasemmistoliiton (38 %) kannattajille. Epätietoisten joukko on suuri erityisesti vihreiden (35 %) ja vasemmistoliiton (32 %) kannattajien keskuudessa.

Reilu kolmannes (36 %) pitää nykyistä 18 maakunnan jakoa hyvänä perustana sote- ja maakuntauudistukselle ja samansuuruinen joukko (37 %) on pikemminkin päinvastaista mieltä. Moni ei osaa ottaa kantaa (27 %).

Lähes kaksi viidestä (38 %) yhtyy väittämään, jonka mukaan ”maakunnilla tulee olla samanlainen itsehallinto kuin kunnilla nykyisin”. Eri mieltä on samansuuruinen joukko (37 %). Neljännes (25 %) ei osaa sanoa mitään. Keskustan kannattajien enemmistö (53 %) olisi valmis lupaamaan maakunnille samanlaisen itsehallinnon, kuin kunnilla on. Kokoomuksen kannattajat vierastavat ajatusta kaikkein eniten (45 %).

Kokoomuksen kannattajista lähes puolet (47 %), perussuomalaisten (42 %) ja RKP:n (44 %) tukijoista enemmän kuin kaksi viidestä ei näe tarpeellisena maakunnilla itsehallintoa. Enemmistö keskustan kannattajista pitää maakunnallista itsehallintoa tarpeellisena (57 %).

Neljännes (26 %) kannattaa ja joka toinen (49 %) vastustaa maakuntaveroa. Etenkin kokoomuksen (60 %) ja perussuomalaisten (58 %) kannattajien mielestä maakuntavero olisi harmillinen asia. Keskustan (37 %) ja SDP:n (32 %) kannattajien keskuudessa on keskimäärää enemmän maakuntaveroon suopeasti suhtautuvia.

Koko tutkimusosio luettavissa tästä.

Tutkimuksen toteutus

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu internetpaneelissa toukokuussa 2018. Haastatteluja tehtiin 6.193. Vastaajat edustavat maamme 18 – 79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on noin yksi prosenttiyksikkö suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 040 057 0087.

#kansalaiset #maakunnat #maakuntahallinto #maakuntauudistus #soteuudistus

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.