uutiset / 05.05.2021

Kari Nenonen Vuosikymmenen kuntajohtajaksi – kunniamaininta Kuhmon Tytti Määtälle

Oulun (1999–2006) ja Vantaan (2012–2018) kaupunkien johtajana toiminut Kari Nenonen palkittiin historian ensimmäisenä Vuosikymmenen kuntajohtajana. Valinnan teki KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön hallitus. Valintaprosessi tehtiin yhteistyössä Suomen Kuntajohtajat ry:n kanssa.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Valinnassa painottui pitkäaikainen ja ansiokas työura kuntajohtajana. Nenonen on toiminut myös mm. Suomen Kuntaliiton varatoimitusjohtajana (2006–09) ja HUS:n toimitusjohtajana (2009–2012).

Vantaan kaupunginjohtajana toimiessaan Nenonen paneutui erityisellä tarmolla kaupungin talouden ja hallinnollisten rakenteiden kuntoon saattamiseen. Hänen johdollaan tasapainotettiin taloutta ja saatiin Vantaan velkaantumiskehitys hallintaan.

Kari Nenonen oli selkeästi myös arvojohtaja. Hänellä oli vahva rooli kaupungin kurssin muuttamisessa ja kulttuurin uudistamisessa. Nenonen sai valtuuston puoluerajat ylittäen sitoutumaan toimenpiteisiin ja muutosta tehtiin yhdessä. Innostavana ja ennakkoluulottomana johtajana Nenonen kannusti toimialoja toimimaan edelläkävijänä ja toteuttamaan uudenlaisia toimintatapoja.

Tiukkoina taloudellisina aikoina Nenonen uskalsi myös vahvasti panostaa tulevaisuuteen. Hänen aikanaan kaupunginjohtajana toteutuivat muun muassa Kehärata, Kehä III perusparannus sekä vuonna 2015 Vantaan Kivistössä pidetyt asuntomessut.

Kari Nenonen on ollut mukana valmistelemassa useita merkittäviä valtakunnallisia kunta- ja aluehallinnon uudistuksia kuten esimerkiksi sote-uudistusta sekä metropolipolitiikan ja kaupunkipolitiikan kehittämistä. Viimeisimpänä esimerkkinä näistä hän oli valmistelemassa Uudenmaan sote-erillisratkaisua.

Nenonen oli myös vahvasti kehittämässä Oulua ja Oulun seutua kaupunginjohtajana 1999–2006.

 

Kunniamaininta – Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä

Vuosikymmenen kuntajohtajan nimeämisessä korostui näin ensimmäisellä kerralla kuntajohtajan elämäntyö. Suomessa on lukuisia kuntajohtajia, jotka painivat haasteellisissa olosuhteissa pienissä ja isoissa kunnissa. Samalla he omalla esimerkillään nostavat paikallishallinnon merkitystä ja arvostusta myös oman kuntansa ulkopuolelle.

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiö antoi kunniamaininnan Kuhmon kaupunginjohtaja, VTM Tytti Määtälle. Määttä toimi syntymäkuntansa Vaalan kuntajohtajana 2009–2017 ja sen jälkeen Kuhmossa. Määtän kuntajohtajan työura kattaa 2010-luvun.

Määttä oli nostamassa Vaalan kriisikuntamenettelystä menestyvien kuntien joukkoon. Hän on ollut uranuurtaja nuorten kuntajohtajien keskuudessa. Määtän vahvuuksiin kuuluvat hyvä yhteistyökyky ja oikeudenmukaisuus päättäjien, virkamiesten, henkilöstön sekä kuntalaisten keskuudessa. Hän on omilla kasvoillaan tuonut tutuksi kuntajohtajan arkea sosiaalisessa mediassa ja useiden sanomalehtien kolumnistina.

 

Vuosikymmenen kuntajohtajan kriteerit

Vuosikymmenen kuntajohtajan valinnassa olivat seuraavat kriteerit: Hänen tulee olla toiminut kuntajohtajana yhdessä tai useammassa kunnassa vähintään kymmenen vuotta. Lisäksi hänen tulee täyttää vähintään yksi tai molemmat kriteerit 1. ja 2.

1. Hän on omalla a) merkittävällä panoksellaan ollut kehittämässä b) johtamaansa kuntaa poikkeuksellisen vaikeissa olosuhteissa c) tuloksekkaasti ja d) yhteistyöhakuisesti.

2. Hän luonut a) innovatiivisesti uuden tai uusia toimintamuotoja, jotka ovat b) hyödyttäneet omaa kuntaa laajempaa aluetta, tai olleet monistettavissa ja myös käytännössä siirretty muihin kuntiin.

 

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400 570 087

#kuntajohtaja #palkinto #vuosikymmenen kuntajohtaja

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.