Kansalaiset ovat valmiita hieman nykyistä pidempiin palvelumatkoihin. Tämä käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön TNs Gallup Oy:llä teetättämässä tutkimuksessa. Sopivat matkat vaihtelevat palvelusta riippuen reilusta kahdesta kilometristä vähän yli kolmeen kilometriin. Viidessä palvelussa yhdeksästä enemmistö suomalaisista pitää kohtuullisena etäisyytenä vähintään kolmea kilometriä, tai jopa pidempää. Lue koko tutkimus täältä.
Kaikissa palveluissa selvästi suurempi osa hyväksyisi 6-10 kilometrin matkan kuin mitä kyseistä matkaa nyt joutuu palveluihin kulkemaan. Urheilu- ja uimahalliin sopivimpina matkana pidetään 3-5 km (41%). Vastaava etäisyyttä pidetään suosituimpana myös lukioon tai ammattikouluun, sosiaaliasemalle ja terveyskeskukseen mentäessä, vaikka tällä hetkellä useilla matkat ovat lyhempiä.
Peruskouluun sopivimpana matkana pidetään 1-2 km (43%), vaikka tälle hetkellä yli puolella (52%) matka on alle kilometrin. Lasten päiväkotiin matka on lähes puolella (48%) nyt alle kilometri. Tätä pitää sopivana matkana vain vajaa neljännes (23%) vastaajista. Tämä kertoo, että kaupungeissa ja taajamissa on valmiutta käydä nykyistä hieman kauempaakin palveluissa.
Maaseudulla, jossa etäisyydet palveluihin ovat usein yli 10 kilometriä, pidetään 11-20 kilometrin matkaa vielä siedettävänä. Sen sijaan yli 20 kilometrin matkoja pidetään yleisesti liian pitkinä.
Pääkaupunkiseudulla ja muissa kaupungeissa, joissa on totuttu lyhempiin matkoihin, palvelut haluttaisiin lähemmäksi kuin maaseutumaisissa kunnissa. Kaikkien palveluiden ei kuitenkaan tarvitse olla ihan liki omaa asuntoa.
KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti TNS Gallup Oy Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla joulukuussa 2014. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.010. Vastaajat edustavat maamme 18 – 75 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuunottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.
Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087
Kommentit