– Kunnallisalan kehittämissäätiö on näköalapaikka kunta- ja julkishallinnon sekä kuntatutkimuksen maailmaan, Honkonen sanoo vastatessaan kysymykseen, mikä sai kiireisen kansanedustajan ryhtymään uuteen tehtävään.
Honkosen edeltäjä, kansanedustaja Antti Kurvinen (kesk) erosi säätiön hallituksesta tultuaan nimitetyksi tiede- ja kulttuuriministeriksi. Näin mandaatti tuli lyhyen ajan sisällä uudelleen täytettäväksi.
Petri Honkonen on 34-vuotias toisen kauden kansanedustaja Keski-Suomen vaalipiiristä vuodesta 2015 alkaen. Hän toimii eduskunnassa muun muassa perustuslakivaliokunnassa.
Honkonen on myös keskustan varapuheenjohtaja.
Koulutukseltaan Petri Honkonen on filosofian maisteri ja ”siviiliammatiltaan” historian ja yhteiskuntaopin aineenopettaja. Kotikuntansa Saarijärven kaupunginvaltuustossa hän on toiminut vuodesta 2013 alkaen.
Petri Honkosen mukaan KAKS on kokoluokkaansa suurempi ja vaikuttavampi toimija edistäessään kunta-alan tutkimusta ja yhteiskunnallista keskustelua.
– Juuri nyt näitä molempia tarvitaan historiallisen suuren sote-uudistuksen toteutuessa, Honkonen arvioi.
Moni sote-ratkaisua vastustanut on ennakoinut kuntien kuihtuvan ja kriisiytyvän, kun sote-palvelut siirtyvät hyvinvointialueiden vastuulle.
Petri Honkonen ennakoi sote-uudistuksen vapauttavan kunnat elinvoimatyöhön: elinkeino- ja työllisyyspolitiikkaan, koulutus- ja sivistystehtäviin – ja ylipäätään siihen kaikkeen, mikä nostaa ja profiloi kunnan omista vahvuuksistaan käsin.
– Tämän valtuustokauden päättäjillä on vastuu linjata se, millaisia ovat tulevaisuuden kunnat. Kun kuntia kuormittaneet sote-palvelut siirtyvät hyvinvointialueille, kunnat saavat erikoistua ja myös erilaistua. Sote-uudistus on kunnille ennen kaikkea mahdollisuus, ei katastrofi, Honkonen kiteyttää.
Petri Honkonen haluaa KAKSin toimivan kuntien ja uusien hyvinvointialueiden tukena.
– Olen kiinnittänyt huomiota siihen, kuinka KAKSin tukema tutkimus on ollut hämmästyttävän hyvin ajan hermolla. Ne kysymykset, joihin KAKSin rahoittamissa tutkimuksissa vastataan, ovat samanaikaisesti olleet kuntienkin käsissä.
Honkonen mainitsee muutamina esimerkkeinä sote-palveluihin, ikääntyvän väestön hoivaan, kuntatalouteen ja myös kovaan infraan kuten vesihuoltoon liittyviä tutkimuksia.
Nyt edessä on suurin julkisen hallinnon uudistus miesmuistiin ja tutkijoilla riittää työsarkaa uusissa hyvinvointialueissa sekä sote-palveluista riisutuissa kunnissa. Kuntaperustainen järjestelmä muuttuu pysyvästi, kun sote-palvelut irtoavat kunnista.
– Onkohan alan tutkijoilla tätä otollisempaa aikaa toimia tutkijana, Honkonen pohtii.
Isoja aiheita riittää muitakin.
Petri Honkonen arvelee, että yli puolentoista vuoden ajan maailmaa koetellut koronapandemia jättää yhteiskuntaamme pysyvän jäljen. Riskitietoisuus on kasvanut.
– Esimerkiksi suurten kaupunkien tiivistämishankkeet asettuvat sen kautta uuteen valoon, Honkonen sanoo.
Toinen megaluokan kysymys on ilmastonmuutos, joka pandemian tavoin kannustaa tarkastelemaan uudelleen aluekehitykseen liitettyjä mantroja.
– Ajankohta tuskin voisi olla parempi käydä keskustelua siitä, millaisena näemme alueiden tulevaisuuden, Honkonen sanoo ja muistuttaa digitalisaatiosta, etätyöstä ja monipaikkaisuudesta. Niistä olemme oppineet aika tavalla pandemian aikana.
Jos vain Petri Honkosesta on kiinni, KAKSin toiminnan ytimessä ovat jatkossakin vahvat itsehallinnolliset kunnat ja alueiden Suomi.
Alueiden Suomea pyritään vahvistamaan pian vuodenvaihteen jälkeen hyvinvointialuevaaleissa. Ne järjestetään tammikuussa 2022. Lähes päivittäin media uutisoi aluevaaleihin ehdolle lähtevistä ja myös niistä kieltäytyneistä poliitikoista.
Petri Honkonen sanoo asettuvansa ehdolle.
– Ja kannustan muitakin lähtemään ehdolle. Maakuntien asukkaat ansaitsevat sen, että uusissa aluevaaleissa on mahdollisimman paljon ehdokkaita, joista valita. Uudet suorat kansanvaalit ansaitsevat sen, että niihin suhtaudutaan vakavasti, Honkonen perustelee päätöstään.
Kommentit