uutiset / 04.02.2023

Eduskuntavaaleissa halutaan vaikuttaa etenkin energia-asioihin, sairaiden ja vanhusten hoitoon sekä inflaatioon

Energian saatavuus ja hinta, sairaiden hoito, inflaatio ja vanhusten hoito ovat asioita, joihin vaikuttamista tulevissa eduskuntavaaleissa yhdeksän kymmenestä äänestäjistä pitää vähintään melko tärkeänä. Myös valtion talous ja velkaantuminen, maanpuolustus, nuorten syrjäytyminen, työttömyys, koulutusasiat ja suhde Natoon kuuluvat vaaliteemojen kymmenen kärjessä listalle, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Vähiten tärkeiden vaaliteemojen listalla häntäpäässä ovat kuntaliitokset ja kuntarakenne (40 %), kulttuurin ja urheilun rahoitus (45 %) ja kehitysavun taso (47 %). Vain noin puolta vastaajista kiinnostivat asuntojen hinnat (50 %) ja perustulo (51 %).

Neljän vuoden takaisesta aiempaa suurempi osa haluaa ratkaisullaan vaikuttaa maan ulkoista turvallisuutta koskeviin asioihin, Suomen Nato- ja USA-suhteisiin sekä maanpuolustukseen. Myös valtion talous ja velkaantuminen koetaan aiempaa tärkeämmäksi vaaliteemaksi.

Naiset pitävät lähes kaikkia asioita tärkeämpinä kuin miehet. Nuoret, 18–30-vuotiaat, pitävät useimpia asioita eduskuntavaaleissa vähemmän tärkeinä kuin ikääntyneemmät väestöryhmät.

Puolueittain tarkastellen kokoomuksen, perussuomalaisten ja keskustan listan kärkipäähän asettuu valtion talous ja velan määrä, toisin kuin SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton tukijoiden keskuudessa. Ilmastonmuutos ja luonnonsuojelu mahtuvat kymmenen keskeisimmän asian joukkoon vain vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajien parissa.

SDP:n kannattajat pitävät muita tärkeämpinä asioina etenkin ilmastonmuutosta, tuloeroja, sukupuolten tasa-arvoa, köyhien asemaa ja pääministerin henkilöä (kuka pääministeriksi).
Perussuomalaisten kannattajat haluaisivat vaikuttaa ratkaisuillaan eduskuntavaaleissa etenkin rikoksiin ja rangaistuksiin, maahanmuuttoon, syntyvyyteen ja pääministerin valintaan.

Kokoomuksen tukijoiden mielestä valtion talous ja velan määrä, maanpuolustus, Nato- ja USA-suhteet sekä vaalien jälkeinen hallituspohja ovat keskimäärää tärkeämpiä asioita.
Keskustan kannattajat noteeraavat keskimäärää tärkeämmiksi asioiksi alueiden kehityserot, syntyvyyden maassamme, EU-asiat sekä lapsiperheiden aseman ja tuet.

Vihreiden ja vasemmistoliiton tukijoiden poikkeamalistalla korostuvat ilmastonmuutos, luonnonsuojelu, tuloerot ja perustulo. Vihreillä lisäksi sukupuolten tasa-arvo ja vasemmistoliitolla tuloerot ja köyhien asema.

Tutkimusosion pääset lukemaan täältä.

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar Public. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 2.–7.12.2022. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.029. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087.

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.