uutiset / 25.05.2019

Dosentti Jorma Niemelä: Järjestöjen ei kannata kilpailla toisiaan vastaan

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen pitäisi olla osa uutta sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmää. Järjestöt tarjoavat monipuolisia palveluita, joita kannattaa hyödyntää tulevaisuuden sote-uudistuksen valmistelussa, toteaa Jorma Niemelä KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön rahoittamassa julkaisussa ”Järjestöt sote-Suomea rakentamassa”.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Tulevan sote-uudistuksen kannalta on tärkeää, että järjestöt kehittävät toimintaansa. Järjestöjen tulisi esimerkiksi roolittaa oma toimintansa paremmin, viestiä tehokkaammin palveluistaan, tehdä keskenään yhteistyötä ja esiintyä yhdessä. Kilpailutuksissa järjestöjen kannattaisi toisinaan tehdä tarjouksia ryhmittymänä eikä kilpailla toisiaan vastaan.

Sipilän hallituksen sote-uudistuksen tavoitteena oli se, että sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita tuottavat julkiset, yksityiset ja kolmannen sektorin toimijat. Lakiperusteluissa kuitenkin todettiin, että pienemmillä yrityksillä ja järjestöillä ei olisi ollut samoja mahdollisuuksia riskin ottoon kuin isommilla toimijoilla.

Järjestöillä tulisi olla yhdenvertaiset mahdollisuudet yritysten rinnalla etenkin siksi, että ne tuntevat asiakkaiden tarpeet ja käyttävät mahdollisesti syntyvät voitot toimintansa kehittämiseen. Näin järjestöjen on mahdollista olla mukana niin kansalaisyhteiskunnassa, hyvinvointivaltiossa kuin myös elinkeinoelämässä. Suomessa tulisi arvioida uudestaan koko yhteisö- ja solidaarisuustalouden asema ja merkitys.

Pitkän linjan kansalaisyhteiskuntavaikuttaja, yhteiskuntatieteiden tohtori ja dosentti Jorma Niemelä hahmottaa tutkimuksessaan ”Järjestöt sote-Suomea rakentamassa”, mikä oli järjestöjen rooli keväällä 2019 rauenneessa Juha Sipilän maakunta- ja sote-uudistuksessa, ja mitä seuraavassa uudistuksessa tulisi ottaa huomioon.

Julkaisu luettavissa tästä.

Lisätietoja: dosentti Jorma Niemelä, jorma.niemela@doktriini.fi, puh. 0400 200 760.

#hallitus #järjestöt #soteuudistus

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.