Hoidon laiminlyönnit ikääntyneiden ympärivuorokautisessa palvelussa – itsemääräämisoikeus ja ihmisarvoinen hoito

Kirjoittanut: Mari Kangasniemi, Helena-Leino-Kilpi, Tanja Moilanen, Oili Papinaho, Helena Siipi, Sakari Suominen & Riitta Suhonen
Julkaisu: 04.12.2021

Hyvän hoidon laiminlyönnit vaarantavat ikääntyneiden itsemääräämisoikeuden, potilasturvallisuuden ja hoidon eettisten periaatteiden toteutumisen.

Tässä Turun yliopiston tutkimuksessa analysoitiin aluehallintovirastoille osoitettuja ikääntyneiden ympärivuorokautiseen palveluun kohdistuneita kanteluita vuosilta 2018 ja 2019.

Tulokset on tuotettu systemoiduilla kirjallisuuskatsauksilla aikaisempaa kansainvälisen tutkimustietoon, dokumenttianalyysillä kanteluiden analyysiin ja asiantuntijapaneeliin.

Lataa julkaisu

1 kommentti

  1. Hyvä ja ajankohtainen tutkimus. Tutkimuksessakin todettiin, että kanteluita ei aina tehdä laiminlyönneistä. Tästä voi tehdä johtopäätöksen, että esiintulleet kantelut ovat oikeasti vain jäävuoren huippu. Periaatteessahan jokainen kerta, kun hoidettava ei saa tarvitsemaansa palvelua, josta hän on vieläpä maksanut, olisi aihe kanteluun. Hoitajamitoituksessa olisi todellakin kuunneltava hoitohenkilöstöä, ehtivätkö he toteuttamaan palvelusuunnitelman mukaiset tehtävät. Valitettavan usein organisaation johto tai esimiehet eivät pysty täyttämään resurssitarpeita, jolloin tullaan siihen tilanteeseen, että näinä hoitopäivinä täytyy priorisoida tekemään vain välttämättömät hoitotoimenpiteet, ja vähemmän tärkeät kuten viriketoiminta jää toteutumatta tai suihkupesuja joutuu siirtämään.

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.