uutiset / 29.09.2018

Kaksi kolmesta pitää kiusaamista yleisenä Suomessa

Kaksi kolmesta (70 %) pitää kiusaamista yleisenä Suomessa. Valtaosa suomalaisista arvioi, että kiusaaminen kouluissa (86 %) ja netissä (83 %) on ainakin melko yleistä, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Joka toinen (48 %) uskoo, että nettikiusaaminen on erittäin yleistä. Enemmistö (63 %) katsoo, että työpaikkakiusaaminen on myös melko yleistä maassamme.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Selvä enemmistö (59 %) suomalaisista arvioi kokeneensa kiusaamista elämänsä aikana. Joka toinen (49 %) ilmoittaa, että häntä on kiusattu kouluissa. Viidesosa (20 %) kansalaisista kokee joutuneensa kiusatuksi työpaikalla. Alle kymmenesosa (8 %) arvioi tulleensa kiusatuksi netissä. Joka kolmas (33 %) ilmoittaa, että ei ole itse koskaan joutunut koskaan kiusatuksi.

Suomalaisista yli neljännes (27 %) ilmoittaa joskus kiusanneensa jotakuta. Useimmiten tätä on tapahtunut kouluissa tai oppilaitoksissa (21 %). Melko pieni osa kansalaisista tunnustaa kiusanneensa työpaikalla (4 %) tai netissä (3 %). Miehet (32 %) uskovat naisia (21 %) useammin kiusanneensa jotakuta. Nuoret ikäluokat tunnustivat kiusanneensa useammin kuin varttuneemmat. Enemmistö (54 %) arvioi, että ei ole koskaan syyllistynyt kiusaamiseen.

Perussuomalaisten (38 %), vihreiden (36 %) ja vasemmistoliiton (36 %) kannattajat ovat kiusanneet muita keskimäärää yleisemmin. Vihreiden (76 %), vasemmistoliiton (70 %) ja perussuomalaisten (61 %) kannattajat kokevat myös eniten tulleensa kiusatuiksi. Vähiten ovat kiusanneet  (19 %) ja kokeneet kiusaamista (40 %) keskustan kannattajat.

Kiusaaminen ja kiusatuksi tuleminen ovat yhteydessä toisiinsa. Valtaosa (81 %) muita ihmisiä kiusanneista kokee itse joutuneensa joskus kiusatuksi. Niistä, jotka eivät omien sanojensa mukaan ole koskaan kiusanneet alle puolet (49 %) arvioi itse joutuneensa kiusatuksi.

Tutkimuksen toteutus

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy.

Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 7.-13.9.2018. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 049. Vastaajat edustavat maamme 18 – 79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400 – 570087.

 

#KAKS #kiusaaminen #kyselytutkimus #nettikiusaaminen #työpaikkakiusaaminen

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.

Lisää aiheesta työpaikkakiusaaminen