Minna Karhunen. Kuva Merja Ojala Satakunta / 18.07.2016

AVI-johtaja ja kuntaosaaja Minna Karhunen Porissa: Kuntamuotoinen maakunta on hyvä idea

Maakunnan hallintomuodoksi kannattaisi ”yksinkertaisesti” valita kunta. Uudellamaalla tarvitaan oma maakuntamalli, mutta maakuntaa ei saa jakaa kahteen joukkoon, pääkaupunkiseutulaisiin ja muihin. Näin suosittelee monipuolisen kuntauran tehnyt AVI-johtaja Minna Karhunen.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Kunta hallinnollisena yhteisönä tunnetaan ja osataan. Kuntamuotoisessa maakunnassa byrokratiasta päästäisiin helpommalla kuin vaihtoehdoissa.

– Kuntien ja maakuntien pitäisi kuitenkin kehittää yhteinen verotusjärjestelmä, Etelä-Suomen AVIn ylijohtaja Minna Karhunen ehdottaa. Jos lopputuloksena joskus tulevaisuudessa olisi parisenkymmentä aluekuntaa, ei se olisi Karhusen mielestä huono tulos.

Yhteinen tietojärjestelmä tarvitaan

Joka tapauksessa ainakin tiedon on ylitettävä rajat. Pääministeri Juha Sipilä ehdotti Porin Suomi Areenassa valtionyhtiön perustamista soten tietojärjestelmän perustaksi. Siihen sitten muut tietojärjestelmät voisivat integroitua.

Minna Karhusen mielestä yhteinen, koko maan kattava tietojärjestelmä tarvitaan ehdottomasti. Sotetieto ei saa pysähtyä maakunnan rajalle. Onko yhdistämisen toimija sitten valtionyhtiö vai löytyykö joku toinen ratkaisu, on asia erikseen.

Sote-uudistuksessa kiistakapulana on edelleen valinnanvapaus, mitä sillä sitten tarkoitettaneenkin. Kokoomuksen kansanedustajana toiminut Karhunen kannattaa valinnanvapautta.

– Lähtökohtaisesti pidän valinnanvapautta hyvänä asiana, kunhan se toteutetaan hallitusti ja järkevästi.

Mitä kunnille jää, kun sote-tehtävät ja –rahoitus viedään?

– Kunnat ovat tulevaisuudessa elinvoimakuntia. Kasvukeskuksille tämä ei ole ongelma, mutta pienten väestöltään vähenevien kuntien tilanne on toinen, Karhunen toteaa.

Uudellemaalle oma maakuntamalli

Maakuntahallinto näyttäisi nyt toteutuvan. Edellinen vakava yritys tapahtui Kunnallisalan kehittämissäätiön asiamiehen Antti Mykkäsen mukaan jo ennen vuoden 1918 kansalaissotaa. Puolueet pääsivät silloin yhteisymmärrykseen maakuntahallinnon perustamisesta Suomeen, mutta sodan jälkeen 1920-luvulla sitä ei toteutettu. Eipä tosin saatu kuningaskuntaakaan.

Maakunta on Pohjois-Pohjanmaalla tai Pohjois-Karjalassa selkeä käsite. 1,6 miljoonan asukkaan ja 26 kunnan Uudellamaalla maakunta-asia on vaikeampi pala. Maakuntaan sisältyvät niin 2 000 asukkaan Pukkila ja Myrskylä kuin 631 000 asukkaan Helsinki.

– Maakuntaitsehallinto on Uudellamaalla äärimmäisen haastava asia. En hajottaisi Uuttamaata pääkaupunkiseutuun ja muihin, vaan miettisin millainen hallintomalli toimii täällä, Hyvinkäällä asuva Minna Karhunen toteaa.

AVIen yhdistäminen mielenkiintoista

Minna Karhunen on tehnyt monipuolisen hallintouran: Kokoomuksen kansanedustaja, Karkkilan vaikeiden vuosien kaupunginjohtaja, Hyvinkään valtuuston puheenjohtaja, Järvenpään kehitysjohtaja, Kuntatyönantajien valtuuskunnan johtotehtävät.

AVIssa Karhunen on työskennellyt puolitoista vuotta. Karhusen johtamassa Etelä-Suomen aluehallintovirastossa työskentelee 560 ihmistä. Muutosta on luvassa: hallitus suunnittelee maan kuuden AVIn yhdistämistä yhdeksi valtakunnalliseksi virastoksi. Soten valvontatehtävät kuuluisivat jatkossa joko AVIlle tai Valviralle.

Muutoksessa mukana eläminen innostaa Karhusta.

– On etuoikeus saada olla mukana suunnittelemassa ja päättämässä, hän toteaa.

 

Kirjoittaja: Pirjo Tuusa

#maakuntauudistus #sote #SuomiAreena

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.