uutiset / 15.07.2015

KAKS SuomiAreenalla: Hallitus ja oppositio väänsivät sopeuttamistoimista – gallupin mukaan kansa ”sietää” leikkaukset

Hallitus- ja oppositiopuolueiden kärkivaikuttajat kohtasivat Kunnallisalan kehittämissäätiön KAKSin järjestämässä keskustelussa SuomiAreenalla maanantaina 13. heinäkuuta.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Oppositio kertoi näkemyksensä hallituksen tähänastisesta politiikasta – ja hallitus arvioi opposition onnistumista.

Liki kahdensadan kuulijan eteen Antinkatu 2:n sisäpihalla asettuivat hallituspuolueiden edustajina keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen sekä liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, perussuomalaisten Ari Jalonen.

Opposition ääntä käyttivät SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ja vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto.

Keskustelua johdatti KAKSin asiamies Antti Mykkänen.

Näkemys julkisen talouden sopeuttamistarpeesta oli hallituksella ja oppositiolla jokseenkin yhtenevä – sen sijaan eroja syntyi keskusteltaessa sopeuttamisen keinoista ja aikataulusta.

KAKSille tehdyn laajan kansalaisgallupin valossa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kykyyn hoitaa asioita uskoo peräti 41 prosenttia vastanneista, 23 prosenttia suhtautuu asiaan neutraalisti ja 28 prosenttia epäilee hallituksen kykyä hoitaa tehtäväänsä.

Edelleen gallupin mukaan julkisen talouden sopeuttamistoimet ja leikkaukset hyväksytään kohtuullisen laajalti – tai ainakin ”siedetään”.

TNS Gallup Oy:n tekemästä tutkimuksesta löytyy lisää tietoa täältä: http://kaks.fi/node/8132


MTV Uutisten politiikan toimittaja Mari Haavisto haastatteli SuomiAreenan avajaislähetyksessä Matti Vahasta, Antti Lindtmania ja Antti Mykkästä.

Hallituksen ja opposition edustajat antoivat kouluarvosanat toisilleen – siis hallituksen ja opposition onnistumisista alkutaipaleella.

Antti Lindtman antoi hallitukselle arvosanaksi 8½, Outi Alanko-Kahiluoto antoi arvosanaksi 7.

– Sekin on hyvä arvosana, Alanko-Kahiluoto katsoi.

Outi Alanko-Kahiluoto muistutti eduskunnan tietopalvelun selvityksestä, jonka mukaan hallitusohjelman leikkaukset kohdentuvat voimallisimmin niihin, jotka jo nyt ovat heikoimmilla.

Alanko-Kahiluodon mielestä hallituksen linjauksissa on räikeä ristiriita.
Hän muistutti, että eduskunnan tietopalvelun mukaan verovähennykset hyödyttävät sen sijaan suurituloisia, jotka omistavat eniten.

Edelleen Alanko-Kahiluoto kritisoi hallituksen asettamaa leikkausaikataulua.

– Hallitus tekee liian nopeasti isoja leikkauksia – ja vaarantaa talouskasvun, heikentää ostovoimaa, pahentaa työttömyyttä ja talouden kierrettä

Alanko-Kahiluoto totesi, että kesän aikana hallituksella on mahdollisuus vielä arvioida linjauksia.

– Ja korjata niitä myöhemmin syksyn budjettiriihessä.

Samoilla linjoilla Outi Aalanko-Kahiluodon kanssa oli suurimman oppositiopuolueen edustaja Antti Lindtman.

– Siitä ei saada riitaa, tarvitaanko sopeutuksia. Kyllä tarvitaan. Suuruusluokka on meillä jokseenkin sama, Lindtman sanoi.

Mutta…

– Hallituksen talouspolitiikka ei kohdennu tasapuolisesti.

Lindtman muistutti valtiomies Seppo Kääriäisen (kesk.) ulostulosta, jossa hän totesi, että hallituksen olisi vielä syytä pohtia veropolitiikkaansa.

– Pääministeri Sipilä myönsi eduskunnan edessä, että suurituloiset ja rikkaat on rajattu talkoiden ulkopuolelle – ja se pidentää leikkauslistaa. Tämä on tietoinen valinta. Ne, jotka ovat kaikkien vähiten syyllisiä tähän Suomen tilanteeseen, joutuvat eniten kantamaan vastuuta, Lindtman kiteytti.

– Toivon, että hallitus vielä arvioisi uusiksi talouspolitiikkaansa, hän jatkoi.

Keskustan Matti Vanhanen antoi oppositiolle arvosanaksi 8 ½.

– Vaihtoehtojen esittäminen vielä puuttuu. Kevään keskusteluissa oppositio ei hyväksynyt yhtäkään leikkausvaihtoehtoa. Annetaan nyt aikaa. Syksyllä budjettiriihen yhteydessä mitataan opposition kyky esittää vaihtoehtoja, Vanhanen summasi.

Vanhanen myönsi, että julkistaloutta sopeutettaessa leikkaukset kohdentuvat niihin kansalaisiin, joihin rahaa käytetään. Siis kansalaisiin, joille tulonsiirrot ovat merkityksellisiä. Hänen mukaansa ihmiset myöntävät ja hyväksyvät tämän tosiasian.

– Se, missä meillä on suurin riita opposition kanssa, on verotus. Emme voi korottaa enää veroastetta. Kokonaisveroaste on jo 45 prosenttia, Vanhanen tähdensi – ja muistutti kilpailukyvyn merkityksestä nostettaessa Suomea jaloilleen.

Perussuomalaisten Ari Jalonen jakoi keskustelussa Matti Vanhasen esittämät talouslinjaukset vahvasti.

– Juuri näin, kokonaisveroastetta ei voi enää nostaa. Jos nostetaan, sillä hidastetaan vientiä ja uuden rahan tulemista tänne, Jalonen sanoi.

Hän antoi oppositiolle arvosanaksi 8-.

Jalosen mukaan velkaantumista vähennettäessä ainoa keino on julkisten menojen leikkaaminen.

– Ja leikkaukset kohdentuvat vähempiosaisiin, hän pahoitteli.

Kaksin hallitus-oppositio-keskustelua käynnisteltäessä Kreikan uutiset olivat vahvasti ilmassa. Antti Mykkänen heijasti videonäytöille heti kättelyssä valokuvan, jossa eräässä nimeltä mainitsemattomassa eteläamerikkalaisessa valtiossa poliisi seisoo kansan ja parlamenttitalon välissä torjumassa mellakkaa.

Antti Mykkänen kysyi, voisiko tämä näky toteutua vielä meilläkin.

– Pitää huolehtia siitä, että yhteiskunta pysyisi sisäisesti turvallisena. Tämä tarkoittaa sitä, että tuloerot – esimerkiksi varallisuuserot ja hyvinvointierot – ovat suhteellisen pienet, jotta säilyisi keskinäinen luottamus, Outi Alanko-Kahiluoto vastasi.

Tämän näkemyksen jakoivat – nyökkäysindeksin perusteella – kaikki estradille asettuneet keskustelijat.

Hallituksen ja opposition syksystä tulee poliittisesti mielenkiintoinen ja kuuma. Hallituksella on vielä mahdollisuus tarkistaa talouslinjauksiaan budjettiriihessä. Oppositio lupasi tuoda vaihtoehtoiset ja perusteelliset esitykset keskusteluun.

KAKSin järjestämä hallitus-oppositio-keskustelutilaisuus esiteltiin suurelle yleisölle myös SuomiAreenan avajaistilaisuudessa MTV:n lavalla maanantaina 13. heinäkuuta. Koko keskustelu – KAKSin seminaari – on katsottavissa täältä: http://www.katsomo.fi/#!/jakso/499029?toista

 

Jaa

 

#gallup #kansalaiset #SuomiAreena

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.