”Korruptioselvityksissä Suomen hyvä maine on rakentunut poliisin, armeijan, oikeus- ja koululaitoksen varaan. Jos korruptiolla tarkoitetaan viranomaisten lahjontaa, olemme yksi maailman vähiten korruptoituneimmista maista. Mutta jos korruptiolla tarkoitetaan valta-aseman väärinkäyttöä yksityisen tai ryhmän edun hyväksi, puhumme rakenteellisesta korruptiosta. Sitä esiintyy poliittisessa kulttuurissamme, erityisesti paikallis- ja aluetasolla”, arvioi Blom.
Kunnissa on hänen mukaansa varauduttu tiedostamaan ja tunnistamaan korruptioriskit mm. julkisissa hankinnoissa ja maankäytössä sekä rakentamisessa. Blom arvioi, että yllättävän monessa kunnassa on vireillä tai meneillään valituksia ja oikeusjuttuja, joihin liittyy korruptiivisuutta. Läpinäkyvyyskeskustelua onkin syvennettävä, jotta tavanomaisen vaikuttamisen arvostus palautetaan.
Hän peräänkuuluttaa politiikan sisäpiirisääntöjen edelleen kehittämistä. Blomin mukaan mm. globalisaatio ja ulkomaalaisomistus vaikuttavat monin eri tavoin suomalaiseen yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Politiikan menettelytavoista käydään Euroopassa laajaa keskustelua. Myös suomalainen poliittinen kulttuuri elää murrosta, joka haastaa kehittämään politiikan sisäpiirisääntöjä. Julkisen sektorin osuus Suomen taloudesta on kasvanut suuremmaksi kuin yksityinen.
Blom näkee ilmassa myönteisiä muutoksen merkkejä. Eduskunnassa ollaan pohtimassa läpinäkyvyysrekisterin perustamista. Siihen Blomin mukaan kytkeytyy suomalainen arvio ”sosiaalidialogista” (työmarkkinapolitiikka) eli siitä, kuinka suureksi arvioidaan eduskunnan ja hallitusten riippuvuus tulevaisuudessa työmarkkinapolitiikasta.
Blom toteaa, että sote- ja maakuntauudistus on EU-jäsenyyden jälkeen suurin suomalainen hallintouudistus. Riski keskittyy GRECOn, (Group of States against Corruption) mukaan päättäjien kaksoisrooleihin, sidonnaisuuksiin ja siihen, että kuntien ja kuntayhtymien sekä tulevien maakuntien yritykset eivät olisi yhtä läpinäkyviä kuin yksityiset. Tätä koskeva kilpailulain uudistus odottaa eduskunnan käsittelyä.
Lisätietoja: VTT Anders Blom, 0400-523409.
Kommentit