uutiset / 28.05.2014

Tutkimus: Talousjohtaminen on heikkoa kuntien terveysasemilla

Terveysasemien talousjohtamisen heikko taso yllätti. Tutkijaryhmä havaitsi terveysasemilla toimintaan huonosti sopivia kustannuslaskennan, suoritusmittauksen ja budjetoinnin menetelmiä.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti
 Monia talousjohtamisen menetelmiä on käytössä, mutta ne jäävät toiminnasta irrallisiksi eivätkä siksi edistä organisaation tehokkuutta.

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun tutkijaryhmä arvioi terveysasemien talousjohtamisen nykytilaa. Tutkijaryhmää veti professori Jukka Pellinen. Tutkimus ”Talousohjaus terveydenhoidossa” julkaistiin Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimusjulkaisujen sarjassa.

Terveysasemilla on kehitetty useita kustannustehokkuutta ja toiminnan vaikuttavuutta parantavia innovaatioita. Tutkijoiden mukaan tätä kehitystä pitäisi tukea vertailukehittämisellä ja sitä tukevalla suoritusmittauksella sekä entistä järjestelmällisemmällä organisaation oppimisprosessilla.

Tutkijat näkevät ratkaisevaksi tekijäksi koko julkisen terveydenhoitojärjestelmämme kannalta esittelijöiden kyvyn valmistella kustannusinformaatiota kuntapäättäjille. Nykyinen tilanne, jossa julkisen terveydenhoidon palvelutuotteiden kustannuksia ei kunnolla tunneta, aiheuttaa tehottomuutta ja antaa muun muassa yksityiselle terveydenhoitosektorille tarpeetonta kilpailuetua.

Kun ajatellaan kuntaa tilaajana, jolle on tärkein kysymys tehokkaimman palveluntuottajan valinta, ei voi liiaksi korostaa vertailulaskelmien ja kunnan oman kustannuslaskennan laatua, toteavat Jyväskylän yliopiston tutkijat.

Tutkimuksen mukaan lääkäreiden ja hoitajien työajasta suuri osa menee erilaiseen raportoimiseen potilastyön sijasta. Hoitohenkilökunnan ja taloushallinnon ammattilaisten olisikin yhdistettävä osaamisensa ja pyrittävä luomaan toimintaan vahvasti integroitu taloushallinto. Lopputuloksena olisi yksinkertainen, olennaiseen keskittyvä, ymmärrettävä ja tehokas järjestelmä.

Terveysasemilla kehitettävää on talousvastuiden määrittelyssä, kustannuslaskennan tilassa ja lääkärijohtajien talousosaamisessa. Johtotehtävissä olevilta tulisi edellyttää soveltuvaa talous- ja johtamiskoulutusta.

Lisätietoja:

professori Jukka Pellinen, p. 050 – 428 0803
tutkimusasiamies Veli Pelkonen, (www.kaks.fi) p. 0400 – 815 527

 

Jaa

 

#johtaminen #tutkimus

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.