uutiset / 21.02.2014

Liian moni vanhus makaa terveyskeskussairaalassa

Yleinen käsitys siitä että terveydenhoitojärjestelmämme on parempi kuin muissa maissa ei kaikilta osin ole totta.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti
 Suomessa on liian suuria terveyskeskussairaaloita, niissä on yhteensä 5 000 vanhusta lyhytaikaisessa hoidossa ja 10 000 vanhusta vuodepotilaina. Tutkijat arvioivat, että toisenlaisessa ympäristössä ja kuntoutettuna suurin osa vuodepotilaista pystyisi elämään itsenäisesti.

Aalto yliopiston tutkimus Sisältöä sote-uudistukseen – tunnuslukuja terveydenhuollon suunnitteluun julkaistiin 24.2.2014 Helsingissä. Tutkimus ilmestyy Kunnallisalan kehittämissäätiön (www.kaks.fi) tutkimusjulkaisujen sarjassa.

Tutkimuksen tuloksia ja johtopäätöksiä:
– erikoissairaanhoito on kustannuksiltaan tasaista. Kalliita ovat väestöpohjaltaan pienet sairaanhoitopiirit mukaan lukien Pohjois-Savon yliopistosairaala.
– sairaaloiden palvelutuotannossa ja toimintatavoissa on suuria eroja, mutta ei asukaskohtaisissa kustannuksissa.
– sote -uudistuksen ehdoton painopiste pitäisi olla lähipalvelut ja niiden uudistaminen.
– sote -uudistus edellyttää kuntoutuksen nostamista keskiöön. Tarvitaan uusi lähisairaala joka vastaa kuntoutuksen järjestämisestä. Samalla vapautuu merkittävä määrä resursseja, kun laitospäivät kokonaisuudessaan vähenevät.
– kuntoutetut vanhukset eivät välttämättä voi palata omaan kotiinsa. He tarvitsevat asunnon, jossa palvelut on saavutettavissa rollaattorietäisyydellä.
– lähipalveluissa sosiaali- ja terveyspalvelujen yhdistäminen ei riitä vaan tarvitaan alueellista yhteistyötä. Horisontaalisesti organisoitu verkko on, hallintomallista riippumatta, tulevaisuuden toimintamalli.
– osana uutta palveluverkkoa erikoissairaanhoitoa voidaan tuoda myös muutaman tuhannen asukkaan taajamaan.

Tutkimushankkeen vetäjänä on toiminut professori Teemu Malmi ja tutkijoina KTM Petra Kinnula sekä professori Erkki Vauramo. Tutkijat ovat Aalto yliopistosta sekä Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta.

Väestöennuste määrittää hoivapalveluiden ja sairaanhoidon tarpeen. Se määrittää myös palveluihin käytettävissä olevien verotulojen määrän. Nykyiselle toimintamallille ei riitä rahoitus.

Sairaanhoidon tarve lisääntyy nopeasti vuoden 2025 jälkeen. Sairaaloiden on pystyttävä hoitamaan 30 – 40 % enemmän sairaita vanhuksia. Kansainvälisten esimerkkien mukaan tämä on mahdollista nykyisillä resursseilla. Suomen väestön kasvu on vanhusväestön kasvua. – Kun vanhusväestö maksaa eläkeläisinä vain noin puolet aikuisväestön veroista, verotulot eivät kasva.

Lisätietoja: professori Teemu Malmi p. 0405100827, professori Erkki Vauramo p. 0503268576, KTM, tutkija Petra Kinnula p. 0400143894

Jaa

 

#ikäihmiset #tutkimus

3 kommenttia

  1. Sote-uudistus-analyysi sisältää paljon hyviä ajatuksia. Luin läpi raportin ja päädyin kommentoimaan blogissani asiaa, ks. http://ollintuumailut.blogspot.com.

  2. Olen yrittänyt sisäistää tutkimuksen keskeistä ehdotusta eli kuvaa 26. Erityisesti jäin ihmettelemään uuden rakenteen alinta tasoa (Hoiva-ja asumispalvelut), jossa vielä 9 700 TK vuodepaikkaa vaikka pitkäiskaishoito terveyskeskuksissa esitetään lopetettavaksi. Voisiko joku tutkijoista opastaa kuvan tulkinnassa?

  3. Täyttä asiaa – vanhuuteen suhtaudutaan vielä aivan liikaa kuin sairauteen, hoidetaan avuttomiksi. Toimivat ja toimintakykyä ylläpitävät arjen palvelut lähellä ovat tärkeintä, ei se, että joka kivistykseen etsitään erikoislääkäriä.

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.