uutiset / 11.10.2013

Tuore tutkimus: Viranhaltijavalta korostuu kunnissa

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Tuoreen tutkimuksen mukaan luottamushenkilöiden enemmistö kokee, että todellinen valta kunnissa on tietoa ja tilastoja välittävillä viranhaltijoilla.

Vastaavasti viranhaltijoiden mielestä on ongelmallista, että luottamushenkilöt sitoutuvat heikosti kunnan strategiaan. Ongelmallisena viranhaltijat näkivät myös luottamushenkilöiden puutteellisen kokonaiskuvan kunnasta ja vähäisen asiantuntijuuden.

Itä-Suomen yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa ”Millä tiedolla kuntia johdetaan” selvitettiin kuntien luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden näkemyksiä johtajuuteen. Tutkimuksen ovat tehneet professori Vuokko Niiranen sekä tutkijat Minna Joensuu ja Mika Martikainen. Tutkimus julkaistaan Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) Tutkimusjulkaisusarjassa.

Millä tiedolla kuntia johdetaan? – pdf

Tutkimus on osa Itä-Suomen yliopiston tekemää Johtamisen duaalimalli – tutkimuskokonaisuutta, jossa olivat mukana Jyväskylä, Hämeenlinna, Kotka, Salo, Sastamalan perusturvakuntayhtymä sekä Keski-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelukeskusliikelaitos Helli.

Luottamushenkilöistä 64% näkee, että todellista valtaa kunnissa käyttävät viranhaltijat.

– Mitä sitten katsotaan vallaksi? Liittyykö tähän se, että viranhaltijat toimeenpanevat luottamushenkilöiden tekemät päätökset, kysyy Vuokko Niiranen.

– Päätöksen toimeenpano kuuluu viranhaltijalle, mutta tietääkö luottamushenkilö mitä päätöksestä seuraa.

Yli puolet luottamushenkilöistä kertoi käyttävänsä 6-20 päivää kuukaudessa luottamustoimen hoitoon. Seminaarien lisäksi osa heistä haluaisi syvällisempää perehtymistä ja enemmän tutkittua tietoa. Toivelistalla oli myös modernilla tietotekniikalla varustettuja tiloja, joihin mennä hoitamaan luottamustehtävää.

Luottamushenkilön ja viranhaltijoiden suhteista sekä luottamushenkilön koulutuksesta riippuu, ottaako hän vastaan esittelijän tiedon sellaisenaan vai etsiikö hän aktiivisesti lisätietoa päätöksenteon pohjaksi.

Tutkimuksen mukaan kuntien viranhaltijajohto piti luottamushenkilöiden tietoperustaa jonkin verran suppeampana kuin luottamushenkilöt itse.

– Luottamushenkilöiden ja viranhaltijan roolit ovat erilaisia. Luottamushenkilö tarvitsee päätöksenteon pohjaksi sekä tietoa nykytilasta että ratkaisun oletetuista seurauksista, muistuttaa Niiranen.

Lisätietoja:

professori Vuokko Niiranen, 040 550 4801
tutkimusasiamies Veli Pelkonen, KAKS, 0400 815 527

 

Jaa

 

#johtaminen #tutkimus

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.