”Arjen turvaaja” – palkinnoilla Kunnallisalan kehittämissäätiö (KAKS) nostaa esille kuntatyön kannalta innovatiivisia ja esimerkillisiä tekijöitä.
Tämän vuoden palkittavia etsittiin sosiaali- ja terveysalalta yhdessä Sosiaali- ja terveysjärjestöjen yhteistyöyhdistyksen ja sen yli sadan jäsenjärjestön kanssa.
Tasavallan presidentti Tarja Halonen jakoi kolme 2 500 euron arvoista palkintoa sekä kuvanveistäjä Matti Peltokankaan veistoksen Arjen turvaaja Finlandia –talolla Kunnallisalan kehittämissäätiön seminaarissa 4.2.2010. Palkitut olivat:
1. Tarja Lehtinen, sosiaalisen kuntoutuksen päällikkö, Tuusula. Lehtisen johtama yksikkö on ennakkoluulottomasti ja sitkeästi uskonut pitkäaikaistyöttömien mahdollisuuksiin ja saanut aikaan useita onnistumisia sekä tiivistänyt yhteistyötä kunnan ja muiden toimijoiden välillä. Lehtinen hoitaa lisäksi sosiaali- ja terveystoimen valmiussuunnitteluun ja riskienhallintaan liittyviä tehtäviä sekä toimii riskienhallintaryhmän puheenjohtajana. Hän toimii myös päihdepalvelujen esimiestehtävissä. Hän on aiemmin toiminut myös pakolaisten vastaanottotyössä, lastenkodissa ja vanhustyössä. Asiakkaiden ja työntekijöiden palaute hänestä on aina ollut kiittävää.
2. Soili Salonen, avustaja, Aura. Salonen on toiminut sotainvalidien ja –veteraanien avustajana asiakaslähtöisesti ja asiakkaan itsemääräämisoikeutta kunnioittaen. Hän viestittää työotteellaan asiakkailleen turvallisuutta ja samalla hän tukee heidän osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksiaan oman elämän hallintaan. Avustajatoiminta lähti liikkeelle noin kymmenen vuotta sitten, kun työttömistä alettiin kouluttaa sotainvalidien ja -veteraanien avustajia. Maassamme on tällä hetkellä avustajia n. 350 ja palvelun piirissä n. 9000 kotitaloutta.
3. Äänekosken perhetukikeskus ”Lode”. Kunnallinen lastenkoti, perhetukikeskus Lode on toiminut Äänekoskella vuodesta 1946. Sen toiminta turvaa arkea niille lapsille ja nuorille, joilta puuttuu tavanomainen koti ja arki. Talo ja sen työyhteisö on luonut pitkäkestoiset suhteet lapsiin. Siitä on tullut ”mummola”, jossa monet ”lastenlapsetkin” käyvät. Lode toimii niin, että vanhempien ja sukulaisten olisi mahdollisimman helppo tulla vaikeissakin tilanteissa katsomaan lapsia. Lode on luonut ympärilleen myös verkoston, joka koostuu entisistä työntekijöistä, asukkaista ja yrityksistä. Näin se on laajentanut perinteistä perhetukikeskusmallia.
Lisätietoja: Antti Mykkänen, 0400-570087.
Kommentit