uutiset / 22.04.2023

Suomalaisten enemmistö suhtautuu myötämielisesti alueperusteisiin tukiin muualle kuin pääkaupunkiseudulle

Enemmistö suomalaisista kannattaa verovarojen ohjaamista haasteissa oleville alueille, seutukaupunkeihin ja maakuntakeskuksiin, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Sen sijaan tukea pääkaupunkiseudulle kannattaa vain joka viides (21 %) ja vastustaa lähes kolme neljästä (72 %) suomalaisesta.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Myötämielisimmin suhtaudutaan tukiin harvaan asutuille alueille, mukaan lukien saaristot (73 % kannattaa ainakin jossain määrin). Valtaosa kannattaa myös tukien kohdentamista alueille, joiden asemaa sota Ukrainassa ja Venäjän läheisyys on vaikeuttanut (71 %) sekä alueille, jotka ovat jääneet jälkeen yleisestä taloudellisesta kehityksestä (71 %).

Enemmistö hyväksyy myös seutukaupunkien eli maakuntien alueellisesti merkittävien kaupunkien tukemisen verovaroista (61 %). Lisäksi yli puolet (54 %) suhtautuu suopeasti tukien suuntaamisen maakuntien keskuskaupunkien kehittämiseksi. Tätä vastustaa kaksi viidestä (38 %).

Nuorten, 18–30-vuotiaiden, keskuudessa ilmenee keskimäärää enemmän kannatusta aluetukien suuntaamiseen pääkaupunkiseudun ja maakuntien keskuskaupunkien kehittämiseksi. Taloudellisesti jälkeen jääneiden ja harvaan asuttujen alueiden tukien kannatus kasvaa johdonmukaisesti varttuneimman ikäluokan suuntaan.

Rahan jakaminen keskuskaupunkien kehittämiseksi miellyttää ennen muuta SDP:n ja vihreiden kannattajia. SDP:n, keskustan, vasemmistoliiton ja kristillisdemokraattien kannattajat tukisivat yleisestä taloudellisesta kehityksestä jälkeen jääneitä alueita. Etenkin keskustan ja kristillisdemokraattien tukijat suuntaisivat avustuksia harvaan asutuille alueille.

Tukien kohdentaminen alueille, joiden asemaa sota Ukrainassa ja Venäjän läheisyys on vaikeuttanut, miellyttää muita enemmän SDP:n ja keskustan kannattajia. Kokoomuksen tukijoissa on keskimäärää enemmän niitä, jotka suhtautuvat varauksellisesti kaikenlaisiin aluetukiin lukuun ottamatta pääkaupunkiseudun kehittämistä.

Lue koko tutkimusosio täältä.

 

Tutkimuksen toteutus. KAKS- Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar Public.  Tutkimusaineisto on koottu internetpaneelissa tammikuussa 2023. Haastatteluja tehtiin yhteensä 4013. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan yksi ja puoli prosenttiyksikköä suuntaansa

 

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.