uutiset / 03.08.2019

Suomalaisista puolet pitää ilmastokeskustelua tarpeellisena herättelynä, kaksi viidestä tarpeettomana vouhotuksena

Suomalaisista puolet (50 %) pitää Suomessa käytyä ilmastokeskustelua tarpeellisena herättelynä pikaisiin toimiin, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Kaksi viidestä (39 %) arvioi ilmastonmuutoskeskustelun olevan tarpeetonta vouhotusta ja hysteriaa ilman realismia.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Enemmistö korkeasti koulutetuista (64 %), ylemmistä toimihenkilöistä (60 %), opiskelijoista (60 %) ja pääkaupunkiseudulla asuvista (63 %) uskoo ilmastokeskustelun olevan tarpeellista herättelyä. Yrittäjien (67 %), SAK:n jäsenten (56 %) ja maaseudulla asuvien (60 %) enemmistön mielestä kyse on vouhotuksesta.

Ikäryhmittäin tarkastellen kriittisimpiä keskusteluun ovat 41–60-vuotiaat, joista puolet näkevät julkisen keskustelun vouhotuksena ja hysteriana. Sen sijaan enemmistö alle 30-vuotiaista ja yli 60-vuotiasta pitää keskustelua tarpeellisena.

Puoluekannan mukaiset erot ovat tuntuvia. Selvä enemmistö vihreiden (92 %), vasemmistoliiton (78 %) ja SDP:n (68 %), kannattajista pitää ilmastokeskustelua tarpeellisena. Valtaosa perussuomalaisten tukijoista (80 %) ilmoittaa keskustelun olevan vouhotusta. Myös keskustan kannattajista puolet (50 %) asettuu samalla kannalle. Kokoomuksen ja muiden puolueiden tukijoista lähes joka toinen katsoo keskustelun tarpeelliseksi (45–44 %) ja samansuuruinen joukko (43–45  %) tarpeettomaksi.

Kaikki kuviot nähtävillä tästä.

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 7.-13.6.2019. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1003. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087

 

#gallup #ilmasto #ilmastonmuutos #ympäristö

1 kommentti

  1. Ilmastokeskustelu on tärkeää. Siihen pitäisi vaan saada suhteelisuudentajua ja järkeä. Näyttää siltä, että ns. kunnianhimo on tärkeäpää kun, järkevät ja vaikuttavat toimet. Ilmasto on aina muuttunut ihmisten toiminnasta huolimatta. Siihen verotus tai FAS Greetan ininät eivät vaikuta mitenkään.

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.