uutiset / 05.01.2024

Suomalaiset luottavat eniten tasavallan presidenttiin, kannattamaansa puolueeseen ja tiedotusvälineisiin

Suomalaisten luottamuslistan kärkeen asettuvat tasavallan presidentti (84 % luottaa erittäin tai melko paljon), kannatettu puolue (65 %) sekä tiedotusvälineet (63 %), käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Neljäntenä listalla on eduskunta (54 %).

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Tasavallan presidenttiin luottavat vahvimmin kokoomuksen ja keskustan kannattajat sekä ikääntyneimmät, yli 70-vuotiaat. Hieman vähemmän tyytyväisiä ovat vasemmistoliiton tukijat, työttömät ja nuorimmat ikäluokat. Enemmistö kaikkien puolueiden tukijoista luottaa ainakin melko paljon kannattamaansa puolueeseen.

Tiedotusvälineisiin luottavat muita vahvemmin varttuneimmat ikäluokat (60–69- ja yli 70-vuotiaat), ylemmät toimihenkilöt ja korkeasti koulutetut. Jonkinasteista varauksellisuutta ilmenee 18–30-vuotiaiden, yrittäjien ja etenkin perussuomalaisten tukijoiden keskuudessa. Eduskuntaan uskovat vahvimmin ikääntyneet, korkeasti koulutetut sekä kokoomuksen ja keskustan kannattajat.

Joka toinen luottaa maan hallitukseen (49 %) ja ammattiyhdistysliikkeeseen (49 %). Lähes puolet (48 %) tuntee jonkinasteista epäluottamusta hallitukseen ja enemmän kuin kaksi viidestä (42 %) suhtautuu ammattiyhdistysliikkeeseen varauksellisesti.

Kotikunnan päättäjiin luottaa lähes joka toinen (48 %), mutta lähes samansuuruinen joukko ei luota kovinkaan paljon tai ei lainkaan (45 %). Kirkkoon luottaa vajaa puolet (46 %) kansalaisista ja lähes sama määrä (45 %) ei koe kirkkoon erityistä luottamusta.

Yrityksiin ja työnantajajärjestöihin luottaa kaksi viidestä (41 %). Suomalaisista lähes puolet (47 %) ei koe luottamusta kansalaisjärjestöihin, mutta kaksi viidestä (41 %) luottaa. Luottamuslistan tyveen asettuvat oppositiopuolueet (36 %), johin kuitenkin kaikkien oppositiopuolueiden kannattajien enemmistö luottaa.

Käytännössä kaikkien instituutioiden ja tahojen luottamus on lisääntynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana jokaisessa mittauksessa (2013, 2017 ja 2023).

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Verian (aiemmin Kantar Public). Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 1.-7.12.2023. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.070. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue koko tutkimusosio täältä.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, +358-400570087, antti.mykkanen@kaks.fi

 

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.