Kainuu / 11.12.2017

Säästöjä, uusia toimintatapoja, moniammatillisuutta – Kainuun opit maakunnallisesta sotesta Julkaisuna

Kainuun opit maakunnallisesta sosiaali- ja terveydenhuollon (sote) integraatiosta ovat nyt kaikkien luettavissa KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön Julkaisusta ”Näin tehdään saumaton sote – Kainuun hiljainen tieto 2003–2017”.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Kainuun yhteisvastuullinen (ei suoritusperusteinen) rahoitusmalli on mahdollistanut kustannustehokkaan toiminnan ja säästöjen syntymisen. On kehitetty uusia toimintatapoja ja moniammatillisia palveluja. Tulokset näkyvät muun muassa Kainuun hyvin toimivissa perhekeskuksissa ja koko maalle malliksi kelpaavassa tekonivelten hoitoketjussa. Rakenteilla oleva uusi keskussairaala on esimerkki siitä, että pääosassa ei ole rakennus vaan kaikkien Kainuun soten toimintojen uudistaminen Belgian kokoisen maakunnan alueella.

Kainuussa sosiaali- ja terveydenhuolto on toiminut maakunnallisesti vuodesta 2005 lähtien. Tuolloin yhdeksän kunnan erikoissairaanhoito, perusterveydenhuolto, sosiaalitoimi ja ympäristöterveydenhuolto yhdistettiin samaan organisaatioon. Sote-integraatio oli osa Kainuun maakuntahallintokokeilua (2005–2012), jonka päättymisen jälkeen Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä on kehittänyt sote-integraatiota edelleen.

Maakun­nallisen soten ja maakunnan rakentaminen on osin mittatilauksena tehtävää työtä, osin räätälöintiä ja korjaamista. Kainuun kolmentoista vuoden opit on koottu tähän julkaisuun. Näin maakunta- ja soteuudistusta tällä hetkellä tekevät maakunnat voivat hyötyä Kainuun kokemuksista.

Kirjoittajat ovat toteuttaneet käytännössä Kainuun sote-integraatiota ja maakunnallista palvelutuotantoa. Monet rakentavat nyt myös uutta maakuntaa. Näkemyksensä ja kokemuksensa kertovat Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän asiantuntijoiden lisäksi henkilöstöjärjestöt, luottamushenkilöt ja kuntajohtaja. Mukana on myös vanhuspalveluja kilpailutuksen perusteella tuottaneen yrittäjän ja Kainuun soten asiakkaita edustavan kokemuskouluttajan näkökulma.

Julkaisu luettavissa tästä.

Lisätiedot:

Kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto, 044 777 3033; Hallintoylilääkäri Esa Ahonen, 0500 686 024; Hallintoylihoitaja Marjo Huovinen-Tervo, 050 346 8833, Perhepalvelujohtaja Matti Heikkinen, 044 750 2424, Viestintäpäällikkö Eeva Mäntymäki, 044 797 4004

Sähköpostit: etunimi.sukunimi@kainuu.fi

#kainuu #Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä #sote

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.