On täysi realistista saada palvelujärjestelmä toimimaan noin 2 miljardia euroa pienemmällä kustannustasolla, jos rakennemuutos toteutetaan. Näin arvioivat Aalto yliopiston professorit Teemu Malmi ja Erkki Vauramo sekä tutkija Petra Kinnula Kunnallisalan kehittämissäätiön julkaisemassa tutkimuksessa ”Saadaanko sote-uudistuksella tasalaatua?”
Suomen väestönkasvusta vuoteen 2040 90 prosenttia on yli 75-vuotiaiden määrän kasvua, Veronmaksukyky kasvaa vain 7 % vuoteen 2040 mennessä. Resurssit eivät kasva, vaikka sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelujen tarve kasvaa.
OECD maista Suomen sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluissa on viidenneksi eniten henkilökuntaa. Mittavat satojen miljoonien eurojen sote -menojen kasvun leikkaukset – joihin kireä kuntatalous lähivuosina voi pakottaa – tulevat keskittämään palveluja, minkä seurauksena suljetaan satoja toimintayksiköitä.
Sosiaali- ja terveydenhuolto käyttää kaikki saamansa voimavarat. Puutteita on paikattu, mutta ylikäyttö on myös vakava ongelma. Leikkausmäärän ero sairaanhoitopiirien välillä voi olla 2,5 –kertainen.
Meillä on erittäin hyvin toimiva terveyskeskusten avohoitojärjestelmä, jossa on kaksi lääkärissä käyntiä asukasta kohti. Puheet perushoidon kriisistä ovat liioiteltuja ja perustuvat muutamaan kuntaa.
Sairasvakuutuspohjaisen palvelujärjestelmän käyttö on alueellisesti epätasaista. Siitä hyötyvät maan vauraimmat ja terveimmät kunnat ja suurimmat kaupungit.
Ikäihmisten laatusuosituksen noudattaminen parantaa vanhusten elämän laatua ja laskee kustannuksia. Jo yksin tällä vuosikymmenellä on saatu merkittävästi lisättyä vanhusten tuettua kotona asumista. Saavutettava kustannussäästö on merkittävä noin 700 miljoonaa euroa tai isompi.
Lisätietoja: professori Teemu Malmi p. 0405100827, professori Erkki Vauramo p. 0503268576, KTM, tutkija Petra Kinnula p. 0400143894
Mikä se rakenneuudistus on? Mikä loppuu tai vähenee, jotta säästöjä tulee? Eikö se vain ole potilaiden siirtelyä paikasta toiseen? Perusterveydenhuollossa sote-yhtymät ovat haksahtaneet sulkemaan vuodeosastojen sairaansijoja runsaasti, mutta se tulee kyllä kunnille kalliimmaksi, kun potilaat makaa keskussairaalan osastoilla, perusterveydenyksikössä siellä tai yliopistosairaaloissa. Ja kunta maksaa! Pitkäaikaispotilaiden hoito tehostetussa pasumisessa on oikein! Mutta akuuttipaikkoja on oltava riittävästi terveyskeskuksissa. Avohoito ei yksin riitä. Logistiikka maksaa ja potilaiden siirtely ympäri maakuntaa siirtää kustannuksia takaisin valtiolle. Kuten palvelusetelit kunnille. Järkeistäminen on a ja o!