uutiset / 02.07.2018

Puolueensa kannatusta vahvistaa eniten Li Andersson ja vähiten Touko Aalto

Vasemmistoliiton Li Andersson on ainoa puoluejohtaja, jonka enemmistö kansasta (51 %) uskoo vaikuttavan puolueensa kannatusta kohentavasti, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Muut puoluejohtajat jäävät selvästi Anderssonin taakse.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Vajaa kaksi viidestä (38 %) arvioi Petteri Orpon lisäävän kokoomuksen kannatusta ja yli neljännes (29 %) Sari Essayahin kohentavan kristillisdemokraattien suosiota. Heikoiten pärjäsi Vihreiden Touko Aalto. Vain noin yksi seitsemästä (15 %) uskoi hänen lisäävän puolueensa kannatusta.

Kun vähennetään niiden vastaajien osuus, jotka uskovat puoluejohtajan vaikuttavan puolueessa kannatusta lisäävästi niiden osuudesta, jotka arvioivat puoluejohtajan heikentävän puolueensa kannatusta, saadaan selville puoluejohtajien nettovaikutus puolueen kannatukseen. Tämä tarkastelu paljastaa, että yhdeksästä puoluejohtajasta vain neljä selviää plussan puolelle. Nämä ovat paremmuusjärjestyksessä Li Andersson (+37 %), Sari Essayah (+19 %), Petteri Orpo (+16 %) ja Anna-Maja Henriksson (+7 %).

Viidellä puoluejohtajalla on miinusmerkkinen nettovaikutus. Pakkasen puolella ovat järjestyksessä: Touko Aalto (-23 %), Antti Rinne (-20 %) Juha Sipilä (-20 %), Jussi Halla-aho (-16 %) ja Sampo Terho (-8 %).

Li Anderssonin ja Jussi Halla-ahon vaikutukseen kannatuksen lisääjinä luotetaan eniten omien keskuudessa

Eri puolueiden kannattajat ovat pääsääntöisesti taipuvaisia uskomaan kannattamansa puolueen puheenjohtajan vaikuttavan puolueen kannatusta vahvistavasti. Tällä tavalla tarkasteltuna suosituimmat puoluejohtajat omiensa keskuudessa ovat Li Andersson (89 %) ja Jussi Halla-aho (86 %).

Heikoiten omien joukossa pärjäävät Touko Aalto ja Antti Rinne.  Kannattajista Aallon lumovoimaan uskoo reilu kolmannes (35 %) ja Rinteen kaksi viidestä (41 %). Kokoomuksen kannattajista kaksi kolmesta (66 %) uskoo Orpon ja keskustan kannattajista lähes sama määrä (62 %) uskoo Sipilän vahvistavan puolueensa kannatusta.

Omien jälkeen Orpon, Halla-ahon, Terhon ja Essayahin kannatusta lisäävään voimaan uskovat eniten keskustaa kannattavat. Sipilään ja Henrikssoniin uskovat kokoomuksen, Anderssoniin ja Aaltoon SDP:n sekä Rinteeseen perussuomalaisten kannattajat.

Muiden puolueiden kannattajien keskuudessa usko Sipilän myönteiseen vaikutukseen puolueensa kannatukseen on suurin kokoomuksen (34 %) ja pienin perussuomalaisten (9 %), Orpolla suurin keskustan (54 %) ja pienin perussuomalaisten (26 %), Rinteellä suurin perussuomalaisten (26 %) ja pienin vihreiden (16 %), Aallolla suurin (17 %) SDP:n ja pienin perussuomalaisten (9 %), Halla-aholla  suurin keskustan (33 %) ja pienin vihreiden (16 %), Anderssonilla  suurin SDP:n (70 %) ja pienin perussuomalaisten (31 %), Henrikssonilla suurin kokoomuksen (26 %) ja pienin perussuomalaisten (7 %), Essayahilla suurin keskustan (45 %) ja pienin perussuomalaisten (18 %) ja Terholla suurin keskustan (36 %) ja heikoin vasemmistoliiton (8 %) keskuudessa.

Koko tutkimusosio luettavissa tästä.

Tutkimuksen toteutus

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 2.-7.6 2018. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 004. Vastaajat edustavat maamme 18 – 79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 040 057 0087.

#kannatus #luottamus #puolueet #puoluejohtajat

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.