uutiset / 28.07.2018

Puolueen valtakunnallinen toiminta ja aatteellinen linja vaikuttavat eniten maakuntavaaleissa

Puolueen toiminta yleensä koko maassa (67 % uskoo sen vaikuttavan ratkaisevasti tai melko paljon) sekä aatteellinen linja (67 %) ovat tärkeimmät puoluevalinnan perusteet maakuntavaaleissa, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Kärkipäähän kohoavat tasavahvasti puolueen linja maakunnan päätöksenteossa (59 %) sekä puolueen kanta maakunta- ja sote-uudistuksessa (56 %). Se, että puolue ajaa oman sosiaaliryhmän etuja jää em. tekijöiden taakse (52 %). Myös sillä on merkitystä, että puolue on asettanut ehdokkaita äänestäjän kotikunnasta (51 %).

Puolueiden harjoittamaan politiikkaan kohdistuvilla yleisillä mielikuvilla ja odotuksilla sekä perinteillä on keskeinen rooli myös maakuntavaalien puoluevalinnassa.  Näin on etenkin niiden keskuudessa, jotka aikovat varmasti käydä äänestämässä.

Yksi kymmenestä uskoo ystävien, kaverien (9 %) ja vaalikoneen suositusten (11 %) vaikuttavan puoluevalintaan maakuntavaaleissa. Halu tukea kokeneita poliittisia päättäjiä vaikuttaa puoluevalintaan em. perusteita enemmän (19 %). Pyrkimys kannustaa uusia kasvoja (32 %) päättäjiksi saa jonkin verran enemmän painoarvoa kuin kokeneiden konkarien tukeminen.

Puolueen aatteellinen linja on tärkein

Kaikkien puolueiden kannattajien mielestä ratkaisevaa puoluevalinnassa on se, mikä on kannatetun puolueen aatteellinen linja. Etenkin vasemmistoliiton kannattajat painottavat keskimäärää enemmän aatteellisideologisia perusteita.

Keskustan kannattajat lämpenevät sille, että puolueella on kokeneita ehdokkaita samasta kunnasta kuin äänestäjä. Sen sijaan oman ammatti- tai sosiaaliryhmän etujen ajamisella ei ole heille painoarvoa. Kokoomuksen tukijoiden keskuudessa korostetaan muita enemmän puolueen vetovoimaista puheenjohtajaa.

SDP:n kannattajat ovat hyvin lähellä koko kansan keskiarvoa. Perussuomalaisten tukijoiden keskuudessa valintaperusteena on keskimäärää useammin se, että puolue ajaa tiettyjen sosiaaliryhmien etuja. Vihreiden kannattajat lämpenevät muita enemmän vaalikoneen suositukselle. Vasemmistoliiton tukijat ovat kaikkiruokaisia, useat perusteet painavat keskimäärää enemmän.

Koko tutkimusosio luettavissa tästä.

Tutkimuksen toteutus

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 2.-7.6 2018. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 004. Vastaajat edustavat maamme 18 – 79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 040 057 0087.

#aatteellinen linja #maakuntavaalit #puolueet #valtakunnallinen toiminta

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.