| Kirjoittanut:
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä arvioi Polemiikki-lehden (2/2013) haastattelussa, että Suomi ei nouse kasvu-urille ilman politiikan toimintatapojen muutosta. Hän sanoo, että kaksi vuotta eduskunnassa on ollut omanlaisensa kokemus työyhteisökulttuurista.
– Jos tavallisissa työyhteisöissä toimittaisiin näin, ei niissä mitään tulosta syntyisi.
Sipilä kertoo valtakunnan puoluepolitiikan olevan juuri sellaista kuin se Kempeleen kotisohvalta katsottuna näyttikin.
– Kun televisiokamerat käynnistyvät eduskunnan istuntosalissa, teatteri alkaa. Salissa tulkitaan ja ymmärretään tahallaan väärin toisten sanomisia. Toisinaan näytetään kaivelevan asioita jopa viidentoista vuoden takaa, Sipilä summaa. Kameroiden ulottumattomissa keskusteluvälit ovat asiallisemmat.
– Taustakeskusteluissa eri puolueiden edustajien näkemykset voivat olla hyvinkin lähellä toisiaan.
Keskusteluilmapiiristä Sipilä sanoo olevansa huolissaan laajemminkin. Hän harmittelee, että Suomi käyttää henkisen energiansa vastakkainasetteluihin. Kunnat on laitettu toisiaan vastaan, puolueet toisiaan vastaan. Keskittämispolitiikka ajaa alueet toisiaan vastaan.
Työantaja- ja työntekijäjärjestöt ovat kaukana toisistaan istuessaan saman pöydän ääressä. Ja vastakkainasettelu näkyy kansalaisten verkkokeskusteluissakin.
– Mitä meille on tapahtunut kansakuntana? Jos löytäisimme yhteisen suunnan ja näyn Suomesta, joka on kohtuullinen kaikille, vähän hitaampikin vauhti riittäisi.
Sipilä arvelee, että kansalaiset ovat väsyneitä olemaan rähmällään markkinoiden edessä. Epävarmuutta ja turvattomuuden tunnetta lisää poukkoileva politiikka.
– Hallituksen kehysriihen osinkoverouudistus oli kärjistynein esimerkki poukkoilusta. Kansalaisille välittyi viesti siitä, että koko hallitus ei edes tiennyt, mistä se oli päättänyt.
Katso Juha Sipilän videohaastattelu, jossa hän kertoo, miten Suomi käännetään nousuun. Sipilän haastattelu kokonaisuudessaan torstaina 6. kesäkuuta ilmestyvässä Polemiikki-lehdessä.
Kommentit