uutiset / 28.08.2015

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen: ”Haluan innostaa kunnat kokeilemaan”

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) lupaa, että tällä hallituskaudella kunnat pääsevät uudistamaan ja kokeilemaan.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Kuntakenttä elää keskellä suurta kuntamuutosta ja –murrosta. Sote-palvelut siirtyvät kuntien vastuulta aluetasolle.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen vakuuttaa, että tämä ratkaisu ei näivetä kuntia.

– Kunnilla on paljon tehtävää elinvoimaisuuden ja työpaikkojen turvaamisessa sekä edelleenkin asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Varhaiskasvatus ja opetus sekä vapaa-aikaan liittyvät tehtävät ovat edelleen kunnilla.

Anu Vehviläisen mukaan uusi kunta tehtävineen jäsentyy ajan kanssa.

– Nyt selvillä on jo suunta, mihin mennään.

Ministeri muistuttaa, että vaikka sote-palveluiden siirtyminen aluetasolle vie noin puolet kuntien rahoista, raha on ollut pitkälti kiinni sidottua – ja kuntien budjetit ovat paukkuneet nimenomaan sote-menojen kohdalla.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus on luvannut vähentää kuntien tehtäviä ja velvoitteita miljardin euron edestä.

Kuntien tehtävien ja velvoitteiden karsinta on kunta- ja uudistusministerin vastuulla. Normien purku koko laajuudessaan liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) vastuulla.

Anu Vehviläinen sanoo, että miljardin euron tehtävien karsintakaan ei pelasta kuntataloutta pysyvästi ”kuiville”.

– On uudistettava toimintatapoja, on löydettävä alueellisia lääkkeitä työttömyyteen, on haettava paikallisia innovaatioita.

Nyt päästään ministerin lempiaiheeseen. Siihen, johon hän haluaisi innostaa kunnat mukaan.

”Kahden kerroksen malli” – vapauttaessaan kuntajohdon ja –päättäjät ainaisesta sote-pähkäilystä – antaa mahdollisuuden kokeilla ja kehittää paikallisia palveluinnovaatioita – ja etsiä mahdollisia menestystekijöitä synnyttämään kaivattuja uusia työpaikkoja.

Anu Vehviläinen kertoo olevansa innokas kokeilujen kannattaja.

– Selvitämme asiantuntijoiden kanssa, mitä kuntakokeilut merkitsevät lainsäädännön kannalta. Missä määrin perustuslaki hankaloittaa kokeiluja, ja tuleeko esimerkiksi kuntalakia muuttaa vai pitäisikö luoda erillinen kokeilulaki.

Valtiovarainministeriön kunta- ja alueosaston syksy on työtä täynnä. Moni hanke odottaa alkamistaan. Anu Vehviläinen haluaa katsoa eteenpäin. Kunnat ovat odottaneet reunaehtoja uudistamistyölleen jo liian kauan.

Lue Anu Vehviläisen haastattelu kokonaisuudessaan Polemiikista 3/2015, joka ilmestyy 3. syyskuuta.

 

Jaa

 

#maakunta #uudistaminen #uudistusministeri

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.