uutiset / 06.01.2018

Kansalaiset: Kekkonen, Niinistö ja Koivisto arvostetuimmat presidentit

Kaikkien aikojen arvostetuimmiksi tasavallan presidenteiksi nousevat Urho Kekkonen ja Sauli Niinistö, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kansalaistutkimuksesta. Noin puolet (49 %) suomalaisista asettaa Kekkosen kolmen eniten arvostamansa presidentin joukkoon. Kekkosen niskaan hengittää istuva tasavallan presidentti Niinistö, jonka myös lähes joka toinen (45 %) valitsee kolmen arvostetuimman joukkoon. Kolmanneksi arvostetuin on Mauno Koivisto (35 %).

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Itsenäisyyden ajan neljä ensimmäistä tasavallan presidenttiä sijoittuvat kansalaisten arvostuslistalla tyveen. Tulos ei tarkoita, etteikö heitä arvostettaisi, mutta tänä päivänä vähemmän kuin kolmea kärkeen sijoittunutta. Todennäköisesti ainakin nuoremmalle osalle väestöä heidän saavutuksensa ovat tuntemattomia. Sen sijaan neljä viimeisintä presidenttiä ovat kaikki kuuden arvostetuimman joukossa.

Naiset arvostavat Halosta ja Koivistoa enemmän kuin miehet

Miesten ja naisten välillä on eroa arvostuksissa. Kekkosen ja Niinistön arvostus on tosin suurinta molemmissa ryhmissä. Naiset antavat kuitenkin tunnustusta keskimäärää useammin etenkin Tarja Haloselle ja Mauno Koivistolle. Miehistä vain joka viides (22 %) sijoittaa Halosen kolmen arvostetuimman joukkoon, naisista kaksi viidestä (39 %). Miesten parissa mainitaan naisia useammin Ryti, Mannerheim ja Paasikivi.

Halosen ja Ahtisaaren arvostus on hivenen korkeampaa nuorimman ikäluokan keskuudessa. Tulos kielii siitä, että etenkin alle 35-vuotiaat naiset arvostavat Halosta. Varttuneiden eli yli 60-vuotiaiden joukossa Kekkonen ja Niinistö ovat ylivertaisia.

Hallitus-oppositio-asetelma heijastuu arvostuksissa. Hallituspuolueiden kannattajista valtaosa arvostaa Kekkosta (60 %) ja Niinistöä (68 %). Oppositiopuolueiden tukijoiden keskuudessa Halonen (45 %) kokoaa keskimäärää enemmän arvostusta.

Puoluekantojen mukaisesti tarkastellen keskustan kannattajien parissa Kekkonen, Niinistö, Paasikivi ja Kallio saavat keskimäärää enemmän arvostusta osakseen. Kokoomuksen kannattajat nostavat etenkin Niinistöä, Mannerheimiä, Paasikiveä ja Rytiä. SDP:n kannattajien keskuudessa noteerataan keskimäärää useammin Koivisto ja Halonen. Vihreiden kannattajat arvostavat muita enemmän Halosta ja Ahtisaarta. Vasemmistoliiton tukijoiden keskuudessa Halonen on ylivertaisesti arvostetuin presidentti. Perussuomalaisten tukijoiden parissa kolme eniten arvostusta nauttivaa ovat Kekkonen, Mannerheim ja Ryti.

Koko tutkimus luettavissa tästä.

Tutkimuksen toteutus

Kansalaisilta kysyttiin: ”Suomella on ollut kautta aikojen 12 presidenttiä. Keitä kolmea seuraavista arvostat eniten?” KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 1.-5.12.2017. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 016. Vastaajat edustavat maamme 18–75 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiahenkilö Antti Mykkänen, 040 057 0087.

#kansalaisten arvostus #kyselytutkimus #tasavallan presidentti

1 kommentti

  1. Mikä arvo tällaisella kyselyllä on? Historia nimisessä tieteessä tapahtumat ovat uniikkeja. Miten Napoleon olisi selvinnyt toisen maailmansodan taisteluissa? Ei voi tietää, koska hän oli silloin jo muilla mailla. Koivisto ei ollut sodan aikana presidentti, mutta Ryti oli, ja päinvastoin. Arvota näitä nyt sitten samoin perustein ja pane samalle viivalle.

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.