uutiset / 12.11.2022

Kansalaiset: Inflaatio, energian hinta ja riittävyys huolettavat kaikkein eniten, ilmastonmuutos vähiten

Reilut neljä viidestä suomalaisesta on erittäin tai melko huolissaan inflaatiosta (84 %), energian hinnasta ja riittävyydestä (82 %), käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta.  Näiden kahden jälkeen merkittävimmät huolet ovat sosiaali- ja terveyspalveluiden riittämättömyys (77 %), Venäjän sotilaalliset toimet ja painostus (77 %) sekä maamme velkaantuminen (71 %). Kaksi kolmesta kantaa huolta myös maan taloudellisesta taantumisesta (67 %).

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Huolilistan tyvipäähän asettuvat työttömyyden lisääntyminen
(62 %), korkotason nousu (60 %) ja ilmastonmuutoksen seuraukset (59 %). Varsin moni, noin kolmannes, on näistä asioista jokseenkin huoleton itsensä tai läheistensä kannalta.

Naiset ovat miehiä huolestuneempia etenkin sosiaali- ja terveyspalveluiden riittävyydestä, ilmastonmuutoksen seuraamuksista sekä Venäjän sotilaallisista toimista. Miehiä vaivaa naisia enemmän oikeastaan vain maamme velkaantuminen.

Nuoret, 18–30-vuotiaat, ovat keskimäärää vähemmän huolestuneita maan velkaantumisesta. Venäjän sotilaalliset toimet ovat asia, jonka kohdalla huolet lisääntyvät johdonmukaisesti varttuneimman ikäluokan suuntaan. Yli 60-vuotiaista lähes yhdeksän kymmenestä tuntee levottomuutta asian suhteen.

Korkeasti koulutetuista enemmän kuin kaksi kolmesta on erittäin tai melko varuillaan ilmastonmuutoksen seurauksista, kun peruskoulutuksen saaneista vain joka toinen.

Inflaatio oli laajimmin kaikkien kuuden suurimman puolueen
”top 3”-listalla lukuun ottamatta vihreiden tukijoita. Kokoomuksen, perussuomalaisten ja keskustan kannattajien kolmen kärjessä kaikilla oli energian hinta ja riittävyys. Heidän kärkilistalleen mahtuivat myös yleinen hintojen nousu, inflaatio ja maan velkaantuminen.

Vastaavasti SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajien kolmen kärjessä oli sosiaali- ja terveyspalvelujen riittävyys. Lisäksi SDP:n ja vihreiden kannattajien yhdistävänä huolena oli Venäjän sotilaalliset toimet ja painostus. Vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajille puolestaan yhteinen huoli oli ilmastomuutoksen seuraukset.

Lue täältä koko tutkimusosio.

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 1.–5.10.2022. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.010. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087.

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.