uutiset / 03.02.2012

KAKS:n selvitys: Lähivuosina kunnat säästävät koulupalveluissa

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Kunnissa säästötoimia on tehty viime vuosina eniten hallintopalveluissa ja vähiten kulttuuri- ja kirjastopalveluissa. Lähivuosina säästetään koulupalveluissa.

Tiedot käyvät ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) tuoreesta selvityksestä: Kuntien säästötoimet ja tulonlisäyskeinot (pdf).

Säätiö teki viime syksynä kaupunkien ja kuntien talousjohtajille kyselyn kuntien tehdyistä ja suunnitteilla olevista säästökohteista ja tulonlisäyskeinoista.

Kysely lähetettiin 335 talousjohtajalle, joista 100 vastasi (30 %). Talousjohtajia pyydettiin kyselyssä ruksimaan ne kohteet, joissa heidän kunnassaan oli tehty säästöjä vuosina 2010-2011 ja joissa oli suunnitteilla säästöjä vuosiksi 2012-2015.

Yleisin yksittäinen kohde, jossa on sekä tehty että on suunnitteilla säästötoimia, on palvelujen tehostaminen.

Mitä tehostamisella sitten tarkoitetaan, sitä selvitettiin lisäkyselyllä. Tehostamiseksi mainittiin: organisaatiomuutokset, sähköisten palvelujen hyödyntäminen, ostopalvelut, palvelujen tuotteistaminen sekä niiden ulkoistaminen sekä yhtiöittäminen ja liikelaitostaminen.

Jatkossa kunnat ilmoittavat pyrkivänsä säästöihin kuntayhtymissä, liikelaitoksissa ja osakeyhtiöissä.

Eniten säästötoimia on tehty suurimmissa ja vähiten pienimmissä kunnissa. Tätä selittää se, että pienemmät kunnat hoitavat palvelunsa suurelta osin sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymissä.

Tärkeimmät kuntien tulonlisäyskeinot ovat maksujen korottamiset.

Lisätietoja:

tutkimusasiamies Veli Pelkonen 0400 – 815527,

 

Jaa

 

#tutkimus

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.