Kolmannella sijalla on yliopistojen yhteiskunnallinen tehtävä, toimiminen vuorovaikutuksessa muun yhteiskunnan kanssa sekä tutkimustulosten ja taiteellisen toiminnan yhteiskunnallisen vaikuttavuuden edistäminen (25 % + 25 %). Yliopistojen yhteiskunnallinen tehtävä on lisätty lakiin vasta 2000-luvulla. Opiskelijoiden kasvattaminen palvelemaan isänmaata ja ihmiskuntaa ei kuulu tärkeimpien tehtävien joukkoon.
Vasemmistoliiton, vihreiden ja SDP:n kannattajien tärkeimmäksi määritelty yliopistojen tehtävä oli vapaa tutkimus sekä tieteellinen ja taiteellinen sivistys. Vastaavasti kokoomuksen, perussuomalaisten ja keskustan kannattajien tärkein painopiste oli tutkimukseen perustuva ylin opetus. Keskustan kannattajien keskuudessa samalla kärkisijalle nousi yliopistojen vuorovaikutus muun yhteiskunnan kanssa.
Koulutustausta on yhteydessä näkemyksiin yliopistojen tärkeimmistä tehtävistä. Akateemisen tutkinnon suorittaneet korostavat keskimäärää voimakkaammin vapaan tutkimustoiminnan sekä tieteellisen ja taiteellisen sivistyksen edistämistä. Myös opiskelijat painottavat vastauksissaan tätä tehtäväaluetta.
Yliopistojen koulutustehtävä koetaan keskimäärää tärkeämmäksi ikääntyneiden, yrittäjien ja maaseutumaisissa kunnissa asuvien keskuudessa.
KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy (aiemmin TNS Gallup Oy). Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 15.-20.9 2017. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 000. Vastaajat edustavat maamme 18 – 75 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Tutkimuksessa vastaajien tehtävä oli valita yliopistolaissa kirjatuista tehtäväalueista tärkein. Tämän jälkeen heiltä tiedusteltiin vielä toiseksi tärkeintä tehtävää.
Tutkimuksen taulukot luettavissa tästä.
Lisätietoja: Asiahenkilö Antti Mykkänen, 040 057 0087.
Kommentit