Enemmistö kansalaisista katsoo, että hallitus on päätöksissään ja toimissaan käsitellyt epäoikeudenmukaisesti opiskelijoita (60 %), lapsia ja nuoria (53 %) sekä työttömiä (53 %). Lähes joka toinen arvioi myös, että eläkeläisiä ja ikääntyneitä (49 %) sekä palkansaajia (45 %) on kohdeltu päätöksissä kaltoin.
Säästö- ja sopeutuspäätökset verottavat hallituksen suosiota, eikä hallituksen ei uskota kohdelleen yhtäkään ryhmää täysin oikeudenmukaisesti. Arvioiden mukaan työnantajia ja yrittäjiä on kohdeltu suhteellisesti oikeudenmukaisimmin. Tulosten mukaan hallitus on toimissaan kohdellut ainakin jokseenkin oikeudenmukaisesti työnantajia (50 %) ja yrittäjiä (45 %).
Gallupissa tiedusteltiin myös mielipidettä siitä, miten hallituksen toimet ovat kohdelleet vastaajaa itseään, Kaksi viidestä on vakuuttunut, että hallituksen toimet ovat kohdelleet häntä itseään reilusti (42 %). Käytännössä yhtä moni uskoo, että päätökset ovat kovistelleet häntä itseään liian kanssa (39 %). Keskimäärää tyytyväisempiä omaan kohtaloonsa ovat ylemmät toimihenkilöt, yrittäjät ja hyvätuloiset kansalaiset. Etenkin opiskelijat, nuoret (18–30-vuotiaat), pienituloiset, heikosti koulutetut ja työttömät arvioivat, että heitä itseään on kohdeltu epäoikeudenmukaisesti.
Miehillä ja naisilla on osaksi erilaisia näkemyksiä siitä, miten maan hallituksen toimet ovat kohdelleet eri ryhmiä. Naiset ovat jokseenkin vakuuttuneita, että eläkeläisiä ja ikääntyneitä, opiskelijoita, lapsia ja nuoria on kohdeltu epäoikeudenmukaisesti. Miehet ajattelevat naisia yleisemmin, että eri ryhmiä on kohdeltu enemmänkin oikeudenmukaisella tavalla.
18–30-vuotiaiden enemmistö uskoo, että heitä itseään, mutta myös kaikkia palkansaajia, opiskelijoita ja työttömiä on kovisteltu kohtuuttomasti. Ikääntyneet (yli 60-vuotiaat) suhtautuvat paljon suopeammin hallituksen toimiin. Heidän mielestään maan hallitus on kohdellut epäoikeudenmukaisesti lähinnä eläkeläisiä ja vanhuksia.
Oppositiopuolueiden kannattajien mielestä maan hallitus on kohdellut epäoikeudenmukaisesti kaikkia ryhmiä lukuun ottamatta työnantajia, yrittäjiä ja kaupungeissa asuvia. Enemmistö oppositiopuolueiden tukijoista kokee, että hallitus on kohdellut kaltoin myös heitä itseään henkilökohtaisesti.
Hallituspuolueiden kannattajat suhtautuvat maan hallituksen päätöksiin ja toimiin tuntuvasti ymmärtäväisemmin. Liian epäoikeudenmukaisesti ei heidän mielestään ole kohdeltu yhtäkään väestöryhmää. Hallituspuolueiden kannattajista vain yksi seitsemästä kokee hallituksen päätösten kohdelleen häntä itseään epäoikeudenmukaisesti.
Tarkemmat taustaryhmittäiset tulokset löytyvät tutkimusosiosta. Lue koko tutkimusosio täältä.
KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Verian (aiemmin Kantar Public). Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 1.–5.6.2024. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.062. Vastaajat edustavat maamme täysi-ikäistä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.
Lisätiedot: tutkimuspäällikkö Sami Borg, KAKS, sami.borg@kaks.fi, p. 050-345 0811
Kommentit