uutiset / 18.12.2021

Aluevaalien äänestysprosentti uhkaa jäädä alle 40:n

Kaikista äänestysikäisistä kaksi viidesosaa (41 %) ilmoittaa, että olisivat varmasti äänestämässä aluevaaleissa, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselytutkimuksesta. Äänestysinto on jopa hieman vähentynyt syyskuusta (43 % ➡️ 41 %). Lukema ei muutu miksikään, kun aineistosta poistetaan helsinkiläiset, jotka eivät äänestä tulevissa aluevaaleissa tammikuussa.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Tulos on samansuuntainen kuin viime syyskuussa (43 %) ja erityisesti v. 2018 (43 %) toteutetuissa vastaavissa tutkimuksissa. Kaikissa kolmessa tutkimuksessa neljä viidestä on ilmoittanut vähintään luultavasti äänestävänsä. Vastaavasti henkilöitä, jotka ilmoittavat, että eivät varmasti aio äänestää on kaikissa tutkimuksissa ollut viisi sadasta. Käytännössä kuitenkin vain varmasti äänestävien määrä antaa osviittaa tulevasta äänestysprosentista.

Kun äänestysintoa verrataan vastaavana ajankohtana ennen kuntavaaleja toteutettuun tutkimukseen, huomataan hätkähdyttävä ero. Viime kuntavaalien alla 60 prosenttia vastaajista ilmoitti äänestävänsä varmasti. Äänestämisestään täysin varmojen osuus ennustaa melko hyvin toteutuvaa äänestysprosenttia. Kuntavaalien äänestysprosentti oli 55 %. Nyt saatu tulos enteilee aluevaalien äänestysprosentin jäävän jopa alle 40 % tason.

Keskimäärää enemmän epävarmuutta äänestämisestä on työttömien, opiskelijoiden ja vähemmän koulutettujen keskuudessa. Ylemmät toimihenkilöt, korkeasti koulutetut sekä yrittäjät ja eläkeläiset ovat keskimäärää vakuuttuneempia äänestämässä käymisestään. Nuorista, 18-30-vuotiaista kuitenkin kaksi viidestä (41 %) on varma, että kävisi äänestämässä, kun taas 31-40 vuotiaista vain neljännes (26 %).

Puolueista vasemmistoliiton (60 %), vihreiden (54 %) ja SDP:n (53 %) kannattajista yli puolet aikoo varmasti käydä äänestämässä. Sen sijaan perussuomalaisten kannattajista vain reilu kolmannes (37 %) aikoo varmasti äänestää. Kokoomuksen kannattajista lähes puolet (49 %) ja keskustan kannattajista vähintään kaksi viidestä (43 %) kävisi varmasti äänestämässä.

Tutkimuksen taustatiedot. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 26.11-1.12.2021. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.014. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. KAKS- Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087.

#äänestys #äänestysinto #aluevaali #prosentti

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.