uutiset / 16.07.2012

Noin kolmannes näkee oman kotikunnan päätöksenteossa paljon tai melko paljon korruptiota

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

”Hyvä Veli-verkostoon” perustuvaa korruptiota oman kotikunnan päätöksenteossa havaitsee paljon tai melko paljon noin kolmannes (35 %) suomalaisista. Enemmistö (56 %) suomalaisista ajattelee, että tällaista vallan väärinkäyttöä ei ole juuri ollenkaan tai ei lainkaan. Tulokset käyvät ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön TNS-Gallupilta tilaamasta tutkimuksesta.

Etenkään nuoret alle 25-vuotiaat eivät oleta kotikunnan päätöksenteossa ilmenevän korruptiota. Nuorista vain yksi kymmenestä (9 %) sanoo, että oman kunnan päätöksenteossa on ”Hyvä Veli-verkostoihin” nojautuvaa vallan väärinkäyttöä yksityisen edun tavoittelemiseksi paljon tai melko paljon. Eniten syytöksiä vallan väärinkäytöstä esiintyy 35-49 -vuotiaiden keskuudessa (44 %).

Alueelliset erot ilmenevät siten, että pääkaupunkiseudulla (42 %), Uudellamaalla (39 %) ja muualla Etelä-Suomessa (40 %) asuvien keskuudessa on hieman keskimäärää enemmän niitä, jotka ajattelevat kotikunnan päätöksentekoa vaivaavan korruptio. Maaseutumaisissa kunnissa asuvista vain 27 % arvioi oman kunnan päätöksenteossa esiintyvän vallan väärinkäyttöä paljon tai melko paljon.

Puoluekannan mukaan korruptiosyytökset ovat selvästi keskimäärää yleisempiä Vasemmistoliiton (56 %) ja Perussuomalaisten (49 %) kannattajien keskuudessa. Keskustan kannattajat (18 %) eivät ole havainneet vallan väärinkäyttöä samassa määrin kuin muiden puolueiden tukijat (sdp 38 %, kok 31 %, vihr. 29 %).

Tutkimus on toteutettu puhelinhaastatteluina 12.-20.6.2012 päivien välisenä aikana. Tutkimuksen näyte edustaa maan 15-vuotta täyttänyttä väestöä pois lukien Ahvenanmaa. Haastattelujen kokonaismäärä on 1.004. Tutkimuksen otos on toteutettu monivaiheisella ositetulla otannalla. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Antti Mykkänen, 0400-570087

 

Jaa

 

#gallup #kansalaiset

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.