– Itse koen vieraaksi, että vanhus alennetaan asiakkaaksi. Myös vanha ihminen on kansalainen, kuntalainen, citizen, jolla on velvollisuuksia ja oikeuksia osallistua omien palveluidensa järjestämiseen , toteaa OTT, dosentti Hagen Henrÿ Ruralia – instituutista.
Tuoreessa tutkimuksessa ”Osuustoiminnasta valoa vanhuspalveluihin” selvitettiin voiko osuustoiminnalla ratkaista vanhuspalveluiden kysymyksiä. Tutkimus on tehty Helsingin yliopiston Ruralia – instituutissa Mikkelissä. Tutkijoina olivat Hagen Henrÿ, Jarmo Hänninen, Seija Paksu ja Päivi Pylkkänen. Tutkimus julkaistiin 22.5.2014 Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimusjulkaisujen sarjassa. Katso koko tutkimus täältä.
Tutkimuksessa selvitettiin voiko osuustoiminnallisilla palvelumalleilla varmistaa palvelujen pysyvyyttä ja parantaa laatua, sekä lisääkö osuustoiminta osallisuutta vanhuspalveluissa. Onko osuustoiminnalla merkitystä palvelujen resursointiin ja kustannuksiin. Miten osuustoimintaa voidaan hyödyntää maaseudulla ja kaupungeissa.
Hagen Henrÿn mielestä erityisesti kuntien pitäisi muuttaa suhtautumistaan ja nähdä vanhat ihmiset aktiivisina osallistujina.
Palveluosuuskunnissa voivat olla jäseninä sekä ikäihmiset että myös hoitajat. Kaikilla on osuuskunnan päätöksenteossa yksi ääni. Kunnat ja omaiset voivat olla jäseninä osuuskunnassa tai ostaa osuuskunnan palveluita.
Kokemuspohjaista tietoa ja kehittämistarpeita tuodaan tutkimuksessa esille kotimaisten esimerkkitapausten kautta, ja lisäksi tarkastellaan osuustoiminnallisia palvelumalleja ulkomailta (Ruotsi, Japani ja Italia).
Julkisten hankintojen vaikutusta osuustoiminnallisten palvelumallien soveltamiseen pohditaan mm. EU:n uuden hankintadirektiivin tarjoamien mahdollisuuksien kannalta.
Lopuksi tutkimuksessa esitellään erilaisia osuustoiminnallisia palvelumalleja, puhtaasti käyttäjä- tai työntekijäomisteisista osuuskunnista hybridimalleihin, joissa esimerkiksi kunta voi olla mukana eri tavoin.
Lisätiedot:
tutkimusjohtaja Hagen Henrÿ 044 300 1217,
tutkija Jarmo Hänninen 040 766 0236,
tutkimusasiamies Veli Pelkonen 0400 815 527
Kommentit