uutiset / 29.09.2017

Tuore tutkimus: Lääkekaaos voi johtaa potilasvahinkoihin ja hallitsemattomiin kustannuksiin

Jos monet toimijat ovat osapuolina potilaan lääkehoidossa toisistaan tietämättä ja sopimatta työn- ja vastuunjaosta, syntyy lääkekaaos. Pahimmassa tapauksessa lääkekaaos voi johtaa potilasvahinkoihin sekä hallitsemattomiin lääkehoidon kustannuksiin. Näin todetaan tuoreessa KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön rahoittamassa tutkimuksessa ”Lääkekaaoksen hallinta sote-muutoksessa -nykytila, haasteet ja ratkaisuehdotukset”.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Lääkekaaos on saatava hallintaan. Tutkijat suosittavat kansallisen lääkehoitoa ja lääkitysturvallisuutta koordinoivan keskuksen perustamista sekä lääkkeiden käyttäjien osallistumista omahoitoon ja lääkehoidon seurantaan.

Sote-organisaatioiden tasolla lääkehoitojen toteutus tulee koordinoida organisaatiokohtaisesti. Koordinaation tulee ulottua hoitotiimeihin sekä potilas-ja asiakaskohtaisiin lääkehoitosuunnitelmiin.

Potilas-ja asiakastasolla tulisi hyödyntää tehokkaammin tietokantoja ja teknologiaa, jotka auttavat potilaskohtaisesti lääkehoidon suunnittelussa ja hoitopäätöksissä. Lääkkeiden käyttäjien omaa osallistumista lääkehoitojen toteutukseen tulee lisätä.

Tutkimuksessa kuvataan lääkehoitoon liittyviä riskitekijöitä ja sitä, miten riskejä voitaisiin vähentää. Tutkimuksen ovat tehneet Helsingin yliopiston kliinisen farmasian tutkimusryhmä: proviisori Suvi Hakoinen, dosentti Pirjo Laitinen-Parkkonen ja professori Marja Airaksinen. Lähtökohtana tulisi olla valtakunnallinen ja maakunnallinen lääkehoitojen toteutuksen koordinaatio, jolla tähdätään lääkehoidon nykyistä parempaan kokonaishallintaan.

Lisätiedot:

Suvi Hakoinen, suvi.hakoinen@helsinki.fi, +358 50 535 5008
Pirjo Laitinen-Parkkonen, pirjo.laitinen-parkkonen@hyvinkaa.fi, +358 40 182 5797
Marja Airaksinen, marja.airaksinen@helsinki.fi, +358 2941 59883 tai +358 50 336 1203

#kustannukset #lääkekaaos #potilasvahingot #tutkimusjulkaisu

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.