uutiset / 17.03.2022

Sami Borg: ”Korona madalsi viime kuntavaalien äänestysprosenttia välillisesti – jatkossa pelkän puolueen äänestäminen pitäisi tehdä mahdolliseksi

Vuoden 2021 kuntavaalit siirrettiin huhtikuulta kesäkuulle koronarokotus- ja tartuntatilanteen vuoksi. Uusi tutkimus osoittaa, että kansalaiset eivät tuolloin juurikaan jättäneet äänestämättä koronan ja terveysturvallisuutensa vuoksi, käy ilmi dosentti Sami Borgin KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiölle tekemästä tutkimuksesta. Vaalien äänestysprosentti madaltui 55,1 prosenttiin erityisesti siksi, että varsinainen vaalipäivä osui kesäkuun keskelle. Korona siis vaikutti äänestysaktiivisuuteen epäsuorasti.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Ennakkoäänestyksen pidennys kaksiviikkoiseksi lisäsi terveysturvallisen äänestämisen mahdollisuutta. Muutos aikaisti äänestämistä, mutta ei kohottanut äänestysprosenttia. Verrattuna vuoden 2017 kuntavaaleihin äänestämättömyys lisääntyi eniten, jopa kymmenen prosenttiyksikköä, vähiten koulutettujen keski-ikäisten joukossa.

Alle 5000 asukkaan kunnissa valtuutettujet äänimäärät (mediaani) olivat keskimäärin muutamissa kymmenissä ja alle 20 000 asukkaan kunnissa hieman alle sadan. Suurissa kaupungeissa valtuutetuksi valittujen äänimäärämediaanin vaihteluväli oli 265–1164.

Valtaosa kuntavaalien ehdokkaista ei panosta vaalikampanjointiin taloudellisesti juuri lainkaan. Kaikista ehdokkaista vain seitsemän prosenttia oli vuoden 2021 vaaleissa sellaisia valtuutetuiksi tai varavaltuutetuksi valittuja, jotka olivat kampanjoineet yli 800 eurolla. Vähintään 800 eurolla kampanjoineita oli valtuutetuista tai varavaltuutetuista yli puolet vain yli 100 000 asukkaan suurissa kaupungeissa.

Äänestysaktiivisuuden nostamiseksi tulisi vastaisuudessa äänestämistä helpottaa sallimalla puolueen äänestäminen ilman ehdokasvalintaa. Muutos olisi helposti toteutettavissa, koska äänestämistapa ja vaalituloksen määräytyminen säilyisivät lähes ennallaan. Nykyinen pakollinen ehdokasäänestäminen lisää äänestämättä jättämisen riskiä samanaikaisesti toimitettavissa vaaleissa. Seuraavat kuntavaalit järjestetään vuonna 2025 samanaikaisesti aluevaalien kanssa.

Sami Borgin kuntavaalivaalitutkimus Kansanvaltaa koronan varjossa perustuu monipuolisiin rekisteri-, tilasto- ja kyselyaineistoihin. Tutkimusraportti arvioi kuntavaaleja puoluejärjestelmän keskeisten muutospiirteiden kannalta. Kuntien asukasmäärä ja valtuustokoko vaikuttavat hyvin paljon siihen, kuinka voimakasta puolueiden ja ehdokkaiden välinen kilpailu on kuntavaaleissa.

 

Lisätietoja tutkimuksesta: dosentti, vaalitutkija Sami Borg, Tampereen yliopisto sami.borg@tuni.fi, p. 050-345 0811

Tutkimusjulkaisun pääset lukemaan täältä:

Kansanvaltaa koronan varjossa – Tutkimusraportti vuoden 2021 kuntavaaleista

 

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.