Suomi on luovuutta kahlitseva kontrolliyhteiskunta. Sen portinvartijoina toimivat virkamiehet ja meidän kaikkien tsaarinaikainen auktoriteettiuskomme. Miten ihmeessä pärjäämme tulevaisuudessa, kun luovuus perustuu avoimuuteen ja erilaisuuden kohtaamiseen? Näin kysyy europarlamentaarikko Tarja Cronberg Polemia-sarjan kirjassaan ’Estejuoksu luovaan Suomeen’ (PDF), jonka on julkaissut KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiö.
Perustuslaki voi olla luovuuden este. Yhdenvertaisuuteen vedotaan yllättävän usein silloin kun halutaan estää yhteiskunnalliset kokeilut tai parantaa taiteilijoiden toimeentuloa. Näin on Suomessa, toisin kuin Ruotsissa ja Tanskassa.
Mahtuuko pieneen maahan todella vain yksi ajatus? Miksi tanskalaiset haluavat olla luomun edelläkävijöitä, kun Suomessa sen kehittäminen on tehokkaasti torjuttu? Nyt luomuruokaa tuodaan, kun itsellä ei ole.
Miksi keksijä on näkymätön uudessa kansallisessa innovaatiostrategiassa? Aalto -yliopiston strategia ei mainitse käyttäjää ollenkaan, vaikka uusien innovaatioiden ajatellaan syntyvän juuri käyttäjien kanssa yhteistyössä.
Cronbergin Polemia –kirja, ’Estejuoksu luovaan Suomeen’, ei hehkuttele suomalaisilla innovaatioilla vaan tarkastelee niitä esteitä, jotka kahlitsevat uusia ajatuksiamme ja niiden toteutusta. Sen viesti on kaukana juhlapuheiden hymistelystä, mutta vaatii vakavaa kannanottoa, jos aiomme puolustaa hyvinvointiamme.
Lisätietoja: Tarja Cronberg, 050-3964000
Kommentit