Puolueista voimakkaimmin täysin yksilöllistä eläkkeelle siirtymistä kannattavat perussuomalaiset (71 %) ja kokoomuslaiset (51 %). Enemmistö kannatukselle on myös tulonsaajien ääripäissä, alle 20 000 euroa (59 %) ja yli 85 000 euroa (53%) vuodessa ansaitsevien keskuudessa. Puoltajia ovat myös työttömät (58 %), taajamissa asuvat (53 %), keski-ikäiset, eli 41–50-vuotiaat (55 %) ja 31–40-vuotiaat (51 %). Voimakkainta vastustus on SDP:n (53 %) ja keskustan (52 %) kannattajien joukossa.
Vuoden 2017 alussa Suomessa tuli voimaan suuri eläkeuudistus, jossa päätettiin nostaa asteittain eläkeikää ja sidottiin eläkkeiden taso eliniän odotteeseen. Eläkeuudistuksella tavoitellaan julkisen talouden kestävyysvajeen supistamista. Syntyvyyden lasku Suomessa on kuitenkin aiheuttanut uusia huolia, joudutaanko jossain vaiheessa korottamaan eläkemaksuja, eläkeikää nostamaan, mahdollisesti leikkaamaan eläkkeitä.
Yksi keino kestävyysvajeen lieventämiseen on se, että ihmiset pysyvät työelämässä mukana pidempään. Vaikka suomalaisten keski-ikä nousee, on vanhenemisen vauhti kuitenkin yksilöllinen.
Eliniän kasvun vauhdittaminen uusien lääkkeiden ja parempien hoitojen avulla arveluttaa monia
Vain kolmannes (35 %) väestöstä suhtautuu myönteisesti siihen, että vanhenemista voitaisiin hidastaa niin, että ihmiset pystyisivät uusien lääkkeiden ja hoitojen avulla elämään terveinä jopa 110–120 vuoden ikään asti. Myönteisimmin eliniän pidentämiseen suhtautuvat yrittäjät (49 % kannattaa) ja kielteisimmin työntekijät (25 % kannattaa). Joka toinen (49 %) asettuu vastustamaan tällaista näkymää.
Väittämä, jonka mukaan ihmisten elinikää ei pidä yrittää keinotekoisesti nostaa uusien lääkkeiden ja hoitojen avulla saa enemmistön tuen (58 %). Naisista tätä mieltä on kaksi kolmesta (66 %), kun miehistä vain reilu puolet (52 %).
Koko tutkimusosio luettavissa tästä.
Tutkimuksen toteutus
KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 23.-28.3.2018. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 028. Vastaajat edustavat maamme 18 – 79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.
Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 040 057 0087.
Kommentit