uutiset / 30.10.2014

Kansalaiset: Vaalien painopiste sisäpolitiikassa

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Kansalaisten mielestä tulevien vaalien painopiste on selvästi sisäpolitiikassa. Eniten kannatusta saa ehdokas, joka ”toimii koko valtakunnan etua ajatellen” (54%),”kannattaa ankarampia rangaistuksia rikoksista” (52%) ja ”korostaa Suomen itsenäisyyttä” (51%). Tämä käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön TNS Gallupilla teetättämästä tutkimuksesta. Tutkimukseen pääset täältä.

Kärkipäähän sijoittuu myös vähemmistöjen oikeuksien puolustaminen (48 %). Melko monen (42 %) kannattaa ehdokasta, joka tukee julkisen sektorin vahvistamista työllistäjänä ja hyvinvointipalveluiden tarjoajana. Lähes yhtä suuri joukko (36 %) toivoo ehdokkaan tukevan julkisen sektorin menojen karsimista.

Puolueittain tarkastellen keskustan ja perussuomalaisten kannattajilla on paljon yhtäläisyyttä profiileissa; samoin SDP:n ja vasemmistoliiton kannattajilla ja jossain määrin vihreiden kannattajilla. Vastaavasti taas vihreiden ja perussuomalaisten kannattajien kannat asenneväittämiin ovat lähes päinvastaiset.

Eniten poikkeamaa kansalaisten keskimääräisestä kannasta on kokoomuksen, vasemmistoliiton, vihreiden ja perussuomalaisten kannattajilla. Lähimpänä keskimääräistä kantaa ovat keskustan kannattajat.

Kovin ylös ei vertailussa yllä tiukalla ympäristötietoisuudella yrittävä kandidaatti (”kannattaa ympäristö- ja haittaveroja”, 22 %). Vähän suurempaan äänisaaliiseen päätyy globalisaation etujen hehkuttaja (”suhtautuu taloudelliseen globalisaatioon avoimesti ja katsoo sen olevan eduksi myös suomalaisille”, 30 %).

Varsin vähäistä vetovoimaa tunnetaan ulkoistamista ajavaan ehdokkaaseen (12 %). Häntä vielä heikommin vetoaa henkilö, joka ”kannattaa vapaiden markkinoiden ja yritystoiminnan sääntelyn lisäämistä nykyisestä” (7 %).

Suurvaltasuhteiden edistäjän kohtalo näyttää likimain yhtä kehnolta riippumatta siitä, mihin ilmansuuntaan hänen aktiivisuutensa kohdistuu: Yhdysvallat (19%), Venäjä (15%), Kiina (15%) ja Suomen Nato-jäsenyys (20%).

Tutkimuksen toteutus

Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla syyskuussa 2014. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.003. Vastaajat edustavat maamme 18 – 75 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti TNS Gallup Oy.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen 0400-570087.

 

Jaa

 

#gallup #kansalaiset

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.