Hermanni Jansson Helsingistä on viimeistellyt graduaan Tampereen yliopiston Johtamiskorkeakoulussa poikkeuksellisen isosta ja ajankohtaisesta aiheesta, nimittäin kansanvaltaisuudesta kuntia suuremmilla itsehallintoalueilla.
– Uudistus on periaatteessa niin valtava, että jokin ratkaisu löytyy, muttei lopullinen, vaan vielä viilattava kompromissi, hän olettaa.
Aiheenvalintaan vaikutti jo päivittäinen uutisvirta.
– Asia on vaikea, mutta siihen on tärkeä tarttua, jotta hahmottaisi mihin hallinto on menossa, muun muassa yliopistonlehtori Jenni Airaksisen, professori Juha Lavapuron ja gradunsa ohjaajan, professori Raija Huhtasen töihin tutustunut Jansson sanoo.
Jansson rajasi aiheen tiukasti ja kävi rivakasti sen kimppuun viime vuonna siten, että oli jo viimeistelemässä sitä alkuvuodesta. Hän esittelee muun muassa kansalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia koskevia säännöksiä ja sekä kuvaa kuntia suurempiin itsehallintoalueisiin liittyviä oikeudellisia asetelmia.
– On periaatteessa mainio asia, että vaalit ja valtuutetut ovat tulossa. Kansalaisten vaikuttaminen esimerkiksi kuntayhtymissä on ollut epäsuorempaa. Alueellisella itsehallinnolla voidaan korvata kuntien tehtävien vähenemisestä johtuvaa kunnallisen demokratian keventymistä.
Sekin on tärkeää, millaista itsehallintoa luodaan.
– Kuntatasolla itsehallinto sisältää mahdollisuuden taloudesta päättämiseen. Jotta oikeaan itsehallintoon päästäisiin, tarvitaan alueen verotusoikeus, joka tosin on vaikea kokonaisuus, Jansson korostaa.
Hänen mielestään on hyvä, että on tehty ratkaisut alueista, mutta rahoituksessa ja useissa muissa kysymyksissä on paljon tekemistä.
– Alueilla pitää oikeasti olla mahdollisuus päättää asioistaan.
Sote- ja kuntauudistuksesta on puhuttu jo kauan ja samalla myös poliittisista ja perustuslaillisista ongelmista sekä kansanvaltaisuusongelmista.
Hermanni Janssonin toiveikkuus on kuitenkin kasvanut.
– Kyllä jossain määrin. Lähtökohdat ovat aiempaa paremmat ja poliittinen paine huomattavaa. Vaalikausi voi kuitenkin lähetä loppuaan ennen muutoksen aikaansaamista. Minulla on usko, että tämän hallituskauden aikana jonkinlainen uudistus tulee vaikka ei lopullinen. Se edellyttää hyvää virkavalmistelua ja tutkimustiedon huomioimista poliittisessa päätöksenteossa.
Kommentit